Schab duszony z szałwią i jabłkami
Schab duszony z szałwią i jabłkami
Aromatyczny i mięciutki. Schab duszony z szałwią i jabłkami w smaku jest słodkawy i za sprawą goździków lekko pikantny. Szałwia dodaje tutaj świeżości. Najlepiej jest użyć jabłek kwaskowatych lub przynajmniej skropić sokiem z cytryny.
Przepis na schab szałwią i jabłkami jest łatwy. Nie wymaga szczególnych zdolności kulinarnych. Spróbujcie a przekonacie się 🙂
Suszona szałwia to ta używana do herbatki. Wystarczy rozciąć torebkę. Możecie też użyć świeżych listków, jeśli macie.
Zobacz także → schab w sosie śmietanowo-kurkowym.
(Dla 4 osób)
Składniki:
– 70-80 dag schabu bez kości
– 2 jabłka (najlepiej kwaskowate)
– 1 łyżeczka suszonej szałwii lub kilka listków świeżej
– 1 łyżeczka majeranku
– 2 ząbki czosnku
– 250 ml soku jabłkowego
– ok. 250 ml wody
– 2 ziarenka ziela angielskiego
– 3 ziarenka pieprzu
– 2 goździki
– 2 łyżki smalcu lub oleju
– 1 czubata łyżka mąki
– sól, pieprz
▌Jak zrobić schab duszony z szałwią i jabłkami?
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na cienkie plastry. Rozbić delikatnie tłuczkiem. Posolić, dodać zmielonego pieprzu i posypać majerankiem. Kotlety podsmażyć na gorącym smalcu, bądź oleju do zrumienienia z każdej strony. Przełożyć do rondla, podlać sokiem jabłkowym i wody (mięso powinno być ledwie zakryte). Dodać ziele angielskie, pieprz, szałwię i majeranek.
Mięso dusić na wolnym ogniu pod przykryciem. Jabłka dokładnie umyć. Nie obierać ze skórki. Pokroić w cienkie ósemki, wyciąć gniazda nasienne. Skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Po 25 minutach dodać jabłka i goździki. Dusić, aż mięso będzie miękkie jeszcze około 20 minut.
Na czas zagęszczenia sosu wyjąć przy pomocy łyżki cedzakowej uduszone jabłka i mięso. W ⅓ szklanki wody rozrobić mąkę, dodać kilka łyżek gorącego wywaru. Wlać do mięsa i energicznie zamieszać. Zagotować. Jabłka i mięso z powrotem włożyć do rondla. Doprawić potrawę solą i pieprzem. Schab duszony z szałwią i jabłkami podawać ziemniakami purée, ryżem lub kaszą i surówką np. z młodą kapustą duszoną z marchewką.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć