Sernik z frużeliną wiśniową
Sernik z frużeliną wiśniową/z wiśniami
Obłędny, w smaku, oryginalny sernik z wiśniami. Ma ciekawy słodko-kwaskowy smak za sprawą wiśni i dodatku soku z cytryny. Jeśli chce pozytywnie zaskoczyć bliskich, to sernik z frużeliną wiśniową czyli z owocami w żelu zatopionymi w galaretce jest idealnym pomysłem na deser. Sernik na spodzie z herbatników maczanych w mleku. Sernik z wiśniami jest naprawdę pyszny, do tego wspaniale wilgotny.
Sernik z wiśniami piekłam trzy razy i wciąż udoskonalam mój przepis. Niestety tym razem sernik mi trochę opadł ale odkryłam na to sposoby. Po upieczeniu nie powinno się od razu wyjmować gorącego ciasta, tylko poczekać aż „odpocznie” w piekarniku 🙂
Zobacz także → sernik na zimno z brzoskwiniami.
(duża prostokątna blacha o wym. 21×32 cm)
Składniki:
Spód:
– około 100g herbatników petit beurre*
– około 1/3 szklanki mleka do moczenia herbatników
Masa serowa:
– 1 kg sera z wiaderka
– 1 kostka 200g-250g sera tłustego śmietankowego (powinien być miałki)
– 8 jajek
– 150g masła lub margaryny
– 1 ¼ szklanki cukru
– 1 ½ opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 opakowania cukru waniliowego (2x16g)
– sok z połowy cytryny
Frużelina wiśniowa:
– 450g wiśni mrożonych (bez pestek)
– 1 galaretka wiśniowa
– 100 ml gorącej wody
– 3 łyżki cukru
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 2 łyżki soku z cytryny
*można użyć także herbatnikow kakaowych
▌Jak zrobić sernik z frużeliną wiśniową/ z wiśniami?
Zaczynamy od masy serowej: Masło lub margarynę roztopić w rondelku i pozostawić do lekkiego ostudzenia. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć ze szklanką cukru oraz cukrami waniliowymi na gładki puch, następnie dodawać partiami ser z wiaderka oraz rozgnieciony ser w kostce – miksować chwilę do połączenia składników. Wsypać budyń, proszek, dodać sok z cytryny oraz wlać roztopione masło. Ponownie zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i pozostałą ¼ szklanki cukru, po czym dodać do masy serowej i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką.
Gotową masę serową wylać na blachę wyłożoną herbtnikami uprzednio maczanymi w mleku. Sernik piec w nagrzanym do 170-175˚C piekarniku około 1 godzinę (u mnie jest to zwykle 70-75 min). Polecam zwłaszcza jeśli macie tak jak ja piekarnik gazowy, wstawić na dno piekarnika na czas pieczenia naczynie wypełnione około 1/3 wody – czyli piec sernik w tzw. kąpiel wodnej – będzie bardziej wilgotny. W trakcie pieczenia sernik przykryć pergaminem, bądź folią aluminiową, aby wierzch zbyt mocno się nie zarumienił.
Po upieczeniu pozotawić sernik w zamkniętym wyłączonym piekarniku jeszcze przez 15 minut, następnie uchylić drzwiczki i pozostawić jeszcze z godzinę, dopiero potem wyjąć, wówczas sernik nie opadnie.
Frużelina wiśniowa: Mrożone wiśnie umieścić w rondelku, posypać 3 łyżkami cukru i podgrzewać na małym ogniu przez około 15 minut, od czasu do casu mieszając, aż owoce puszczą sok. Wsypać 3 łyżki mąki ziemniaczanej, dokładnie wymieszać i gotować jescze przez 3-4 minuty.
Galaretkę wiśniową rozpuścić w 100 ml gorącej wody i wlać do owoców – dokładnie wymieszać, zestawić z ognia. Całość odstawić do momentu, aż frużelina zacznie lekko tężeć i będzie mieć konstystencję żelu. Wtedy wyłożyć równomiernie na ciasto. Sernik z owocami przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Wygląda bosko! Mam jeszcze wiśnie w piwnicy, muszę koniecznie przygotować na czasie. Może majówka? 🙂
Dziękuję! Tak, majówka to dobry pomysł na upieczenie takiego ciasta 🙂