Śledzie marynowane w occie
Śledzie marynowane w occie
Są uniwersalną, znaną w wielu regionach Polski przekąską, zwłaszcza na Pomorzu. Śledzie marynowane w occie sprawdzają się idealnie na wszelkich przyjęciach, podczas Wielkiego Postu. Można je wykorzystać także jako bazę do sałatki śledziowej, jak i podać z sosem śmietanowym lub majonezowym.
Przepis na śledzie marynowane jest bardzo prosty. Wymaga jedynie najlepiej 2 dób marynowania. Próbowałam też marynować śledzie 24 godziny. Również są dobre ale nie tak miękkie i kruche jak po 2 dobach. Na zdjęciach zaprezentowałam śledzie w salaterce zalane olejem rzepakowym. Tak między innymi może je zaserwować.
Zobacz także → śledzie w sosie musztardowym.
(1-litrowy słoik)
Składniki:
– 400g filetów śledziowych (typu matias, solonych)
– 1 spora cebula
Zalewa octowa:
– 400 ml wody
– ½ szklanki octu spirytusowego 10%
– 1 pełna łyżka cukru
– 1 liść laurowy
– 4 ziarenka pieprzu
– 4 ziarenka ziela angielskiego
– ⅓ łyżeczki gorczycy białej
▌Jak zrobić śledzie marynowane w occie?
Śledzie wpierw wymoczyć w zimnej wodzie przez 2-3 godziny, aby pozbyć się nadmiaru soli. Najlepiej spróbować odrobinę ryby czy poziom zasolenia nam odpowiada. W międzyczasie przygotować zalewę. Do rondelka wlać wodę i ocet. Dodać przyprawy i cukier. Zagotować. Pozostawić zalewę do ostudzenia.
Wymoczone śledzie pokroić na nieduże 2-3-centymetrowe kawałki. Cebulę pokroić w piórka. Na dno słoika wykładać kolejno warstwę cebuli na przemian z kawałkami śledzi. Zakończyć warstwą cebuli. Lekko Docisnąć. Następnie zalać śledzie marynatą, pamiętając aby zalewa całkowicie je przykryła. Słoik szczelnie zakręcić i wstawić na najlepiej 2 doby do lodówki, wtedy będą idealnie miękkie i kruche.
Po tym czasie śledzie są gotowe do spożycia. Odsączoną na sicie rybę wraz cebulą wyłożyć do salaterki warstwami, każdą posypać lekko pieprzem i polewać olejem rzepakowym. Śledzie podawać jako przekąskę do pieczywa zarówno na śniadanie, kolację albo na obiad z dodatkiem ziemniaków. Są również idealną przekąską na wszelkich przyjęciach oraz podczas świąt.
Śledzie marynowane w occie przechowywać w lodówce 2 tygodni. Podawać w salaterce razem z cebulką, odsączone z marynaty, a zalane olejem rzepakowym.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Śledzie jem rzadko, musi mnie na nie konkretnie najść 🙂
Lubie sledzie, ale ajbardziej te w oleju. Marnowane tez czasami, takie jak Twoje ale w smietanie i z dodatkiem jablka i ogorka plus osobno ziemniaki jako danie obiadowe. Na same w occie musze miec szczegolna ochote:-)
Bardzo lubię wszelkiego rodzaju octowe rzeczy 😀 A ryby szczególnie 🙂