Surówka Coleslaw
Surówka Coleslaw
Jest niezwykle popularnym na całym świecie dodatkiem do obiadu. Z surówką Coleslaw po raz pierwszy zetknęłam się w restauracji KFC. Surówka ta doskonale komponuje się nie tylko do dań kurczaka ale też do wielu innych potraw, także tych z grilla. Opiera się na białej kapuście, marchewce i jabłku, wymieszanych z pysznym sosem majonezowym. Niektórzy wzbogacają surówkę Coleslaw również dodatkiem ananasa i kukurydzy.
W Polsce przyjęła się błędna nazwa „colesław” pisana przez „ł”. Określenie tej słynnej surówki pochodzi od niderlandzkiego słowa koolsla, które jest skrótem od koolsalade, (surówka z kapusty).
Najsmaczniejsza surówka Coleslaw to ta zrobiona z młodej kapusty wiosną i latem. Idealnie sprawdzi się do wszelkich dań obiadowych. Surówka Coleslaw jest również niezastąpiona jest na imprezach, jako dodatek do mięsnych przekąsek. Kapustę można zarówno drobno poszatkować nożem, jak i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Spróbujcie także podobnych surówek:
(Dla 4 osób)
Składniki:
– ¼ główki białej kapusty
– 1 marchewka
– 1 jabłko
– biała część pora lub 1 cebula
Sos:
– 3 łyżki gęstej śmietany
– 4 łyżki majonezu*
– 1 łyżeczka musztardy
– 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego
– 1 łyżeczka cukru pudru
– sól, pieprz
*majonez można zastąpić gęstym jogurtem a śmietanę 2 łyżkami mleka
Dodatkowo:
– posiekany koperek lub natka pietruszki (opcjonalnie)
▌Jak zrobić surówkę Coleslaw?
Kapustę umyć i bardzo drobno poszatkować nożem. Posolić i odstawić na kilka minut. Następnie ugnieść dłońmi. Odcisnąć z nadmiaru soku. Białą kapustę można również zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ten drugi sposób preferuję bardziej.
Pozostałe warzywa umyć. Jeśli używamy pora, należy go drobno pokroić i posypać solą, odstawić na parę minut i również ugnieść w dłoniach. W przypadku cebuli wystarczy jedynie pokroić ją w drobną kosteczkę. Marchewki i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Sos: W miseczce wymieszać ze sobą składniki sosu. Doprawić do smaku. Sos powinien mieć wyrazisty smak. Gotowym sosem polać surówkę i dokładnie wymieszać. Surówka Coleslaw świetnie smakuje jeśli zostanie schłodzona przed podaniem w 1-2 godziny w lodówce. Podawać zarówno do mięs, ryb, także do potraw grillowanych oraz jarskich.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Uwielbiam tę surówkę 🙂
Życzę zdrowych, spokojnych i pełnych rodzinnego ciepła świąt Bożego Narodzenia 🎄
Odpoczynku od codziennego zabiegania oraz chwili zadumy, a także wszelkiej pomyślności w Nowym Roku 🙂
Dziękuję serdecznie za życzenia i życzę wzajemnie 🙂
Najlepsza 🙂
Bardzo lubię, smaczna i zdrowa 🙂
Wiele ludzi lubi tę surówkę 🙂
Jest uniwersalna i smaczna 😉