Sałatki i surówkiWegetariańskie

Surówka z buraka i ogórka kiszonego

Surówka z buraka i ogórka kiszonego

Jest niebanalna w smaku. Surówkę z buraka i ogórka kiszonego czasem jadam u teściowej. Z początku połączenie smakowe buraków z kiszonymi ogórkami i słodkim jabłkiem wydawało mi się kontrowersyjnie, lecz szybko zmieniłam zdanie.

Surówka ta na tyle mi zasmakowała, iż w końcu postanowiłam robić ją sama. I tak przyrządzam ją do obiadu co jakiś czas. Sałatkę można pokroić wedle uznania. Moja jest dość grubo pokrojona, tak jakoś mi wyszło 🙂

Buraki są warzywem trochę niedocenianym w Polsce, za to niezwykle cennym w składniki odżywcze i do tego bardzo tanie. Buraki działają odkwaszająco na organizm oraz hamują procesy gnilne w jelitach. Ponadto wzmacniają odporność, działają krwiotwórczo (pomocne w anemii), bakteriobójczo i antynowotworowo. Niwelują też zaparcia, a także poprawiają pracę nerek i wątroby.

Dzięki obecności magnezu, litu i tryptofanu, buraki poprawiają samopoczucie, łagodzą stany depresji i nerwic oraz bezsenność. Łagodzą przykre dolegliwości związane z menopauzą. Warto je włączyć do codziennej diety, zwłaszcza że są niskokaloryczne. W 100g buraki zawierają 45 kalorii. Ilość składników odżywczych w burach jest  naprawdę imponująca. Zawierają: witaminy (A, z grupy B, C), mikroelementy (żelazo, magnez, cynk, wapń, potas, sód, miedź, chlor, mangan, kobalt, fluor, lit, rubid, cez), barwniki, błonnik, tryptofan, a także kwasy organiczne i cukry.

Szczególnie cenny jest sok z buraków oraz tzw. kwas buraczany, który serdecznie polecam wam przygotować i pić w celu wzmocnienia organizmu. Buraków z racji wysokiego indeksu glikemicznego (IG=64) powinny jedynie unikać osoby chorujące na cukrzycę oraz osoby z kamicą nerkową, z racji obecności szczawianów.

Zobacz takżeburaczki na zimno. 

(Dla 3-4 osób)

Składniki:

– 3 nieduże buraki

– 3-4 małe ogórki kiszone

– 1 jabłko

– ½ cebuli czerwonej

– natka pietruszki (opcjonalnie)

– sok z cytryny

– szczypta cukru

– sól, pieprz (opcjonalnie; ja już nie dodaję na koniec soli i pieprzu, bo buraki solę do gotowania)

– 1-2 łyżki oleju np. słonecznikowego lub rzepakowego (najlepiej tłoczony na zimno)

Jak zrobić surówkę z buraka i ogórka kiszonego?

Buraki dokładnie umyć pod bieżącą wodą, nie obierać ze skórki. Zalać w garnku wodą. Osolić. Gotować pod przykryciem na niedużym ogniu przez około 1 godzinę do miękkości. Ostudzić. Zdjąć skórkę. Buraki pokroić w kostkę.

Ogórki i obrane ze skórki jabłko również pokroić w kostkę. Cebulę drobno poszatkować nożem. Warzywa połączyć w misce. Doprawić do smaku sokiem z cytryny i szczyptą cukru, ewentualnie solą i pieprzem. Na koniec dodać olej i dokładnie wymieszać. Można dodać też nieco posiekanej natki pietruszki, bądź udekorować jej listkiem wierzch sałatki. Surówkę z buraka i ogórka kiszonego podawać zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich.

Smacznego!

Helen G.

Surówka z buraka i ogórka kiszonego
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button