Surówka z buraka i ogórka kiszonego
Surówka z buraka i ogórka kiszonego
Jest niebanalna w smaku. Surówkę z buraka i ogórka kiszonego czasem jadam u teściowej. Z początku połączenie smakowe buraków z kiszonymi ogórkami i słodkim jabłkiem wydawało mi się kontrowersyjnie, lecz szybko zmieniłam zdanie.
Surówka ta na tyle mi zasmakowała, iż w końcu postanowiłam robić ją sama. I tak przyrządzam ją do obiadu co jakiś czas. Sałatkę można pokroić wedle uznania. Moja jest dość grubo pokrojona, tak jakoś mi wyszło 🙂
Buraki są warzywem trochę niedocenianym w Polsce, za to niezwykle cennym w składniki odżywcze i do tego bardzo tanie. Buraki działają odkwaszająco na organizm oraz hamują procesy gnilne w jelitach. Ponadto wzmacniają odporność, działają krwiotwórczo (pomocne w anemii), bakteriobójczo i antynowotworowo. Niwelują też zaparcia, a także poprawiają pracę nerek i wątroby.
Dzięki obecności magnezu, litu i tryptofanu, buraki poprawiają samopoczucie, łagodzą stany depresji i nerwic oraz bezsenność. Łagodzą przykre dolegliwości związane z menopauzą. Warto je włączyć do codziennej diety, zwłaszcza że są niskokaloryczne. W 100g buraki zawierają 45 kalorii. Ilość składników odżywczych w burach jest naprawdę imponująca. Zawierają: witaminy (A, z grupy B, C), mikroelementy (żelazo, magnez, cynk, wapń, potas, sód, miedź, chlor, mangan, kobalt, fluor, lit, rubid, cez), barwniki, błonnik, tryptofan, a także kwasy organiczne i cukry.
Szczególnie cenny jest sok z buraków oraz tzw. kwas buraczany, który serdecznie polecam wam przygotować i pić w celu wzmocnienia organizmu. Buraków z racji wysokiego indeksu glikemicznego (IG=64) powinny jedynie unikać osoby chorujące na cukrzycę oraz osoby z kamicą nerkową, z racji obecności szczawianów.
Zobacz także → buraczki na zimno.
(Dla 3-4 osób)
Składniki:
– 3 nieduże buraki
– 3-4 małe ogórki kiszone
– 1 jabłko
– ½ cebuli czerwonej
– natka pietruszki (opcjonalnie)
– sok z cytryny
– szczypta cukru
– sól, pieprz (opcjonalnie; ja już nie dodaję na koniec soli i pieprzu, bo buraki solę do gotowania)
– 1-2 łyżki oleju np. słonecznikowego lub rzepakowego (najlepiej tłoczony na zimno)
▌Jak zrobić surówkę z buraka i ogórka kiszonego?
Buraki dokładnie umyć pod bieżącą wodą, nie obierać ze skórki. Zalać w garnku wodą. Osolić. Gotować pod przykryciem na niedużym ogniu przez około 1 godzinę do miękkości. Ostudzić. Zdjąć skórkę. Buraki pokroić w kostkę.
Ogórki i obrane ze skórki jabłko również pokroić w kostkę. Cebulę drobno poszatkować nożem. Warzywa połączyć w misce. Doprawić do smaku sokiem z cytryny i szczyptą cukru, ewentualnie solą i pieprzem. Na koniec dodać olej i dokładnie wymieszać. Można dodać też nieco posiekanej natki pietruszki, bądź udekorować jej listkiem wierzch sałatki. Surówkę z buraka i ogórka kiszonego podawać zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Samo zdrowie, pychotka, kupię dziś buraczki i zrobię taką surówkę 🙂
Wygląda apetycznie:).Muszę spróbować:)
czerwono mi i smacznie 🙂
Pyszna, samo zdrowie.
Zgadzam się 🙂