Surówka z pora
Surówka z pora
Jest wyrazista i lekko pikantna w smaku, aczkolwiek bardzo smaczna. Surówkę z pora polecam wzbogacić dodatkiem startego jabłka, które nieco przełamuje ostrość tego warzywa. Jako sosu można użyć wyłącznie majonezu. Ja jednak wolę wymieszać go ze śmietaną, surówka nie jest wtedy zbyt ciężka. Surówka z pora dobrze komponuje się zarówno mięsem, jak i z rybą.
(Dla 4 osób)
Składniki:
– 1 duży por (tylko biała część)
– ok. ⅓ główki małej białej kapusty
– 1 jabłko
– 1 łyżka majonezu
– 3 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu
– sok z cytryny
– cukier do smaku
– posiekana natka pietruszki
– sól, pieprz
▌Jak zrobić surówkę z pora?
Warzywa umyć. Kapustę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por (odkroić zielone liście) drobno poszatkować. Dodać do kapusty posolić i odstawić na chwilę aby zmiękły. Można też ugnieść dłoniach. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do reszty warzyw. Skropić sokiem z cytryny. Zaprawić surówkę majonezem i śmietaną. Dodać sól, pieprz oraz cukier wedle uznania. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Surówkę z pora przed podaniem schłodzić w lodówce. Pasuje zarówno do dań mięsnych (kotletów), jak i ryb.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Czasem coś takiego jadam :-).
Robię prawie identyczną.
Robiłam wczoraj tą surówkę, wyszła bardzo smaczna :). Porcja dość duża, będę miała jeszcze na dzisiejszy i może jutrzejszy obiad 😉
Proporcje można zmniejszyć, dając mniej kapusty 🙂 Cieszę się, że surówka Ci smakowała 🙂
Miałam wyjątkowo dużego pora, dlatego wyszło mi tak dużo (nie myślałam, że aż tyle). Ze śmietaną, majonezem i przyprawami przyrządziłam tylko część surówki, resztę szczelnie zamknęłam i wstawiłam do lodówki, więc myślę, że dziś się nada do zjedzenia. 🙂 Następnym razem kupię mniejszego pora 😉
Spokojnie się nada. Mnie często też zostaje tej surówki z obiadu, przechowuję ją (już ze śmietaną i majonezem) do następnego dnia, i jest wszystko ok;) więc u ciebie myślę, że nie będzie problemu 🙂
Helen,robię, ale bez kapusty, dlatego na pewno wypróbuję i tę wersję, dzięki i pozdrawiam 🙂
Spróbuj koniecznie Urszulko, kapusta moim zdaniem podnosi smak tej surówki 🙂