Szarlotka z połówkami jabłek
Szarlotka z połówkami jabłek
To inaczej szarlotka cesarska. Szarlotka z połówkami jabłek to wspaniałe typowo jesienne ciasto. Cudownie rozpływa się w ustach. Połówka jabłka stanowi jedną porcję i po upieczeniu na półkruchym cieście jest idealnie mięciutka. Jabłecznik z połówkami jabłek jest bardzo łatwym ciastem. Szybko się go piecze. Z podanego przepisu wychodzi 12 porcji.
Szarlotka z połówkami jabłek ciekawie się prezentuje, bowiem połówki jabłek tworzą „górki”. Ciasto do szarlotki jest półkruche z dodatkiem serka waniliowego, który nadaje mu miękkości i aksamitności. Wierzch ciasta polecam polać lukrem, zaś połówki jabłek obficie posypać cynamonem. Zapraszam do wspólnego pieczenia ze mną!
Zobacz także → szarlotka z bezą – najlepsza.
(duża prostokątna blach o wym. 21×32 cm)
Składniki:
– 6 średnich jabłek*
– 3 szklanki mąki
– 1 kostka margaryny lub 250g masła
– 2 żółtka
– ½ szklanki cukru
– 1 łyżka cukru waniliowego
– 3 łyżki serka homogenizowanego waniliowego
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
*najlepiej nadają się jabłka kwaskowate typu szara reneta albo antonówka.
Dodatkowo:
– cynamon do posypania jabłek
Lukier:
– 1 pełna łyżka gęstej śmietany 18%
– 1 szklanka cukru pudru
– 1 łyżeczka soku z cytryny
▌Jak zrobić szarlotkę z połówkami jabłek?
Mąkę przesiać przez sito i wsypać do większej miski, wbić 2 żółtka, dodać cukry, 3 łyżki serka waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz szczyptę soli. Zimną margarynę pokroić na mniejsze kawałki. Zagnieść półkruche ciasto. Podsypać mąką by się nie kleiło, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 20 minut do zamrażalnika.
W międzyczasie umyć i obrać jabłka. Pokroić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne. Schłodzone ciasto podzielić na dwie równe części. Prostokątną foremkę o wymiarach 21 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować jedną część ciasta, przenieść ją na wałku i wyłożyć na dno formy. Na nie wyłożyć połówki jabłek (wychodzą po 3 w rzędzie). Jabłka oprószyć cynamonem. Rozwałkować drugą część ciasta, przenieść na wałku i nakryć jabłka. Dokładnie skleić ranty kruchego ciasta. Docisnąć ciasto między jabłkami.
Jabłecznik z połówkami jabłek piec około 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C na funkcji góra-dół. Ciasto powinno być ładnie zarumienione.
Przygotować lukier: w miseczce energicznie mieszać ze sobą 1 szklankę cukru pudru z 1 pełną łyżką gęstej śmietany i 1 łyżeczką soku z cytryny, do uzyskania gładkiej masy. Gotowym lukrem polać ciasto. Po ostudzeniu szarlotkę z połówkami jabłek przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Ciasta z jabłkami nigdy nie odmówię 😊 Pysznie wygląda 😊
Dziękuję Aniu 🙂
Kiedyś ją robiłam i każdemu smakowała 🙂
Bardzo lubię szarlotkę, ale takie z połówkami jabłek jeszcze nie robiłam, wygląda bardzo apetycznie 🙂
Dziękuję 🙂
Ja uwielbiam wszystkie ciasta z jabłkami i nie tylko ciasta bo i pierogi babcia nam robiła z jabłkami 🙂
Pierogów z jabłkami akurat nie jadłam 😉
Smakowicie wygląda i chętnie wypróbuję przepis 🙂
Bardzo polecam, ciasto jest pyszne 🙂