Tarta z suszonymi pomidorami, salami i mozzarellą
Tarta z suszonymi pomidorami, salami i mozzarellą
Idealnie krucha, pachnąca bazylią. Tarta z suszonymi pomidorami, salami i mozzarellą to w moim odczuciu najsmaczniejszy wytrawny placek, jedno z moich kulinarnych odkryć. Uwielbiam to połączenie smaków – pikantnego salami, słodkich suszonych pomidorów, ciągnącej się mozzarelli i aromatycznej bazylii. A wszystko na pysznym, kruchym cieście. Prawdziwe niebo w gębie:)
Moja przyjaciółka była wprost zachwycona wytrawną tartą z suszonymi pomidorami. Jeśli nie jedliście dotąd tarty, to koniecznie wypróbujcie mój przepis 🙂
Zobacz także
→ tarta brokułowa z kurczakiem i kukurydzą.
(Dla 3-4 osób)
Składniki:
Kruche ciasto:
– 200 g mąki
– 120 g masła
– 1 jajko
– 1 łyżka wody
– ½ łyżeczki soli
Nadzienie:
– kilka suszonych pomidorów (mogą być też te w zalewie)
– 4 plastry salami pepperoni*
– 2 kulki mozzarelli
Sos śmietanowo-jajeczny:
– 1 duże opakowanie śmietany 18 % (330g)
– 3 jajka
– sól, pieprz
– kilka listków świeżej bazylii (można użyć także suszonej i wymieszać z masą jajeczną)
*polecam salami pepperoni z Biedronki
▌Jak zrobić tartę z suszonymi pomidorami, salami i mozzarellą?
Kruche ciasto: Mąkę przesiać przez sito, dodać pokrojone na kawałki masło, wbić jajko, dodać wodę i sól – zagnieść kruche ciasto. Ciastem wylepić posmarowaną masłem foremkę do tarty lub inną okrągłą. Włożyć na 10-15 minut do zamrażalnika. Następnie tartę podpiec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200˚C przez około 15 minut.
Nadzienie: Pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Plastry salami przekroić na pół. W miseczce rozmieszać śmietanę z jajkami, dodać sól i pieprz. Na podpieczony spód wyłożyć pomidory, salami i plastry mozzarelli.
Sos śmietanowo-jajeczny: Jajka wbić do miski, rozbełtać widelcem. Wlać śmietanę i dokładnie wymieszać. Sos doprawić solą i pieprzem. Tartę zalać masą śmietanowo-jajeczną. Wstawić do nagrzanego do 200˚C piekarnika jeszcze na około 25 minut. Tarta będzie gotowa, jak się wierzch się zetnie i zarumieni. Tartę z suszonymi pomidorami, salami i mozzarellą podawać gorącą, pokrojoną na kawałki jak pizzę.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
wygląda niesamowicie, muszę kiedyś spróbować taką zrobić 😉
Apetyczna 🙂 I z moimi ukochanymi suszonymi pomidorami na dodatek 🙂
Czas wiec wypróbować w naszej kuchni i ten przepis 😉 Wygląda rzeczywiście świetnie 🙂
Jejku, to połączenie smaków jest bezbłędne! 🙂
bardzo smakowicie wygląda 🙂
Bardzo smaczna tarta 🙂
To moja ulubiona 🙂