Tortilla z kurczakiem
Tortilla z kurczakiem
To szybka i bardzo smaczna przekąska. Tortilla z kurczakiem świetnie sprawdzi się szczególnie na imprezach domowych. Najsmaczniejsza jest podana z dodatkiem sosu czosnkowego. Wystarczy kupić placki pszenne (tortille), kurczaka i dowolne warzywa. Mięso powinno być aromatyczne i dobrze doprawione. Przed podaniem warto podgrzać tortille w piekarniku lub w mikrofalówce, aby były ciepłe. Spróbujcie koniecznie! 🙂
(4 sztuki)
Składniki:
– 1 podwójna pierś z kurczaka
– 1 czerwona papryka
– 1 pomidor
– 4 liście sałaty lodowej
– 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
– 4 łyżki kukurydzy z puszki
– opakowanie placków tortilli pszennej (4 szt.)
Sos czosnkowy:
– 2 łyżki śmietany
– 3 łyżki jogurtu naturalnego
– 3 ząbki czosnku
– kilka kropli soku z cytryny
– odrobina cukru
– ½ łyżeczki ostrej musztardy
– 2 łyżki posiekanego koperku
– sól, pieprz, szczypta chili
▌Jak zrobić tortille z kurczakiem?
Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w paski. Oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Odstawić na 30 minut do lodówki. Warzywa umyć. Pomidora pokroić w plastry, paprykę w cienkie paski. Liście sałaty umyć. Sos przyrządzić z podanych składników. Kurczaka podsmażyć na gorącym oleju na rumiano. Na każdy placek tortilli położyć liść sałaty, porcję warzyw i kurczaka. Polać niewielką ilością sosu. Część pozostawić na później. Zawinąć placek i spiąć wykałaczką.
Tortille ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200°C na 5-7 minut, by się zagrzały. Przed podaniem usunąć wykałaczki i rogi owinąć folią aluminiową. Polać pozostałą częścią sosu. Tortille z kurczakiem podawać jako przekąskę.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Uwielbiam!
Ja również 🙂