Tradycyjny kotlet schabowy
Tradycyjny kotlet schabowy
Soczysty dzięki zalewie z mleka, cebuli i czosnku. Dziś prezentuję sprawdzony od lat przepis na tradycyjny kotlet schabowy. Mięso ze schabu tak przygotowane jest kruche i aromatyczne w smaku. Klasyczny schabowy najlepiej smakuje jeśli jest smażony na smalcu, który zapewni mu chrupiącą panierkę. Może być to ewentualnie masło klarowane a w ostateczności olej.
Kotlety schabowe będą miękkie i soczyste w środku, jeśli zostaną cienko ukrojone oraz dobrze rozbite na grubość około 0,5 cm. Można poprosić ekspedientkę na stoisku mięsnym o ukrojenie schabu na plastry i rozbicie za pomocą specjalnej maszyny.
Zobacz także → kotlety po zbójnicku.
(dla 4-6 osób)
Składniki:
– 650g schabu bez kości (najlepiej w plastrach)
Zalewa do schabowych:
– 1 większa cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 liście laurowe
– 2-3 ziarenka ziela angielskiego
– 1 pełna łyżeczka soli
– ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
– około 500 ml mleka
Panierka do schabowych:
– 2 jajka
– mąka do obtoczenia
– bułka tarta do obtoczenia
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– smalec do smażenia
▌Jak zrobić tradycyjny kotlet schabowy?
Mięso ze schabu jeśli mamy w kawału, pokroić na w dość cienkie plastry o grubości około 1 cm. Następnie każdy jak najcieniej robić tłuczkiem.
Cebulę obrać i pokroić w krążki, czosnek obrać i pokroić w plasterki. Plastry schabu układać partiami w naczyniu przekładać cebulą i czosnkiem – do wykończenia plastrów, następnie zalać mlekiem wymieszanym z solą i pieprzem. Na koniec dodać liście laurowe i ziele angielskie. Naczynie przykryć folą spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny albo na całą noc, jeśli dysponujemy czasem.
Po zamarynowaniu wyjąć każdy plaster schabu, lekko posolić, najpierw obtoczyć w mące, następnie w rozbełtanym osolonym jajku z dodatkiem pieprzu, a na koniec w bułce tartej.
Tradycyjne kotlety schabowe kłaść na silnie rozgrzany smalec (najlepiej się d tego dania nadaje), smażyć na średnim ogniu po kilka minut z obu stron na złoty kolor. Po każdej zmianie kotletów usuwać resztki spalonej bułki i dokładać kolejną porcję smalcu. Kotlety schabowe podawać z ziemniakami lub kluseczkami i ulubioną surówką u mnie surówka z kiszonej kapusty.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Klasyka zawsze najlepsza 🙂
Dokładnie tak 😉
Zawsze się obroni 🙂