Twarożek na kanapki z olejem kokosowym na słodko
Twarożek na kanapki z olejem kokosowym na słodko
Jest nie tylko pyszny ale też i bardzo zdrowy. Twarożek na kanapki z olejem kokosowym na słodko przyrządzam sobie regularnie 🙂 Tłusty lub półtłusty ser biały mieszam z olejem kokosowym, miodem, cynamonem i uprażonymi na patelni ziarnami. Kokos to dla mnie prawdziwy raj. To nie tylko piękny, zniewalający zapach ale również i jeden z najzdrowszych tłuszczy.
Olej kokosowy jest cudowny zarówno jako kosmetyk do ciała i włosów ale niezastąpiony też w kuchni. Jako, że w około 80-90% to tłuszcz nasycony, olej kokosowy idealnie nadaje się do smażenia czy pieczenia ale również do spożywania na zimno. Dzisiejszy przepis posłuży tutaj za dobry przykład.
Olej koksowy to bogactwo witamin z grupy B (B2, B6, B9), witaminy C i E oraz mikroelementów, jak potas, magnez, żelazo, cynk i sód. Zawiera m in. kwas laurynowy, który działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Tłuszcz ten wspomaga układ odpornościowy, nerwowy, krążenia i trawienny. Czy wiecie, że olej kokosowy pomaga w odchudzaniu? Tak. To prawda. Przyspiesza bowiem spalanie tłuszczy.
To nie tłuszcze są winne przybieraniu na wadze a nadmiar węglowodanów. Podczas zakupu warto jednak zwracać uwagę… na cenę. Im wyższa, tym będziemy mieli pewność, że olej jest tłoczony na zimno i nierafinowany. Rozpoznamy go m in. po pięknym zapachu. Te podejrzanie tanie oleje kokosowe w dyskontach są niestety jego pozbawione ale też i przez to wielu składników odżywczych. Olej kokosowy nie wymaga przechowywania w lodówce.
(Dla 3 osób)
Składniki:
– 250g twarogu półtłustego lub tłustego (polecam taki bez grudek np. śmietankowy)
– 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego virgin (tłoczony na zimno)
– 1 łyżka miodu
– ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
– garść prażonego* słonecznika, sezamu, orzechów lub migdałów
*uprażone na suchej patelni. Zwykle robię więcej i przechowuję w słoiczku.
▌Jak zrobić twarożek na kanapki z olejem kokosowym na słodko?
Twaróg umieścić w miseczce rozgnieść widelcem, dodać roztopiony olej kokosowy. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać miód i cynamon. Wymieszać na gładką pastę. Twaróg spożywać na posmarowanym masłem pieczywie. Posypać prażonymi ziarnami lub orzechami. Można je także dodać do twarogu i wymieszać.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Fajny przepis i bardzo ciekawe informacje o oleju kokosowym 🙂 do tej pory go nie stosowałam, ale mnie zachęciłaś 🙂
Pozdrawiam,
M
Tak, kokos jest super tłuszczem:)
Uwielbiam olej kokosowy 🙂 Twój twarożek wygląda bardzo apetycznie.
Polecam spróbować:)
Nie przepadam za twarożkiem do pieczywa.
uwielbiam twarożki