Zupa grzybowa z kluseczkami lanymi
Zupa grzybowa z kluseczkami lanymi
Kremowa i aromatyczna. Zupa grzybowa z kluseczkami lanymi będzie idealna zarówno na chłodne dni, jak i na specjalne okazje – na Wigilię. W wielu polskich domach na Wigilię jada się właśnie zupę grzybową z kluskami lanymi albo z makaronem łazanki.
Przepis na zupę grzybową jest prosty. Do zupy grzybowej możecie użyć grzyby świeże (jeśli macie do nich dostęp), grzyby mrożone lub suszone. Te ostatnie są najbardziej popularne i łatwo dostępne.
Zobacz także → Wigilijna zupa grzybowa.
(Dla 4-6 osób)
Składniki:
– 40g dowolnych suszonych grzybów (różne rodzaje) lub 500g świeżych albo ewentualnie mrożonych
– 1 duża cebula
– 2 ząbki czosnku
– włoszczyzna (1 pietruszka, 1 marchewka, mały kawałek selera)
– kostka grzybowa
– 1 liść laurowy
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– 5 ziarenek pieprzu
– 2 łyżki masła
– 3 łyżki gęstej śmietany
– 2 łyżki mąki
– sok z cytryny do smaku
– ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
– sól, pieprz
Lane kluski:
– 4 jajka
– 11 łyżek mąki
– 2 łyżki wody
– szczypta soli
▌Jak zrobić zupę grzybową z lanymi kluskami?
Grzyby przepłukać i zalać w garnku zimną wodą. Odstawić na najlepiej na całą noc do namoczenia. Następnego dnia namoczone grzyby wyłowić i jeśli są duże, pokroić w paski i włożyć z powrotem do garnka. Dolać tyle wody, by jej było około 2 litry. Garnek postawić na gaz. Dodać liść laurowy iziele angielskie. Po zagotowaniu dodać kostkę grzybową. Wywar lekko posolić.
Po około 20 minutach gotowania dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i seler. Cebulę pokroić w małą kostkę. Zeszklić na maśle. Po chwili dodać drobno posiekany czosnek. Dodać do zupy.
Zupę grzybową gotować pod przykryciem na wolnym ogniu jeszcze około 30-40 minut. W 1/3 szklanki wody rozrobić mąkę, by nie było grudek. Dodać śmietanę i kilka łyżek gorącego wywaru, by ją zahartować. Dokładnie wymieszać, następnie dodać do zupy i energicznie mieszać. Zagotować. Zupę grzybową doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Lane kluski: Jajka wbić do miski, dodać mąkę, wodę i szczyptę soli. Wymieszać dokładnie trzepaczką lub zmiksować. Ciasto na lane kluski powinno być lejące, lecz jednocześnie gęste, podobne do śmietany kremówki. Kluski lać cienką stróżką za pomocą widelca lub łyżki na gotującą się zupę lub wrzącą osoloną wodę. Gotować 1-2 minuty od wypłynięcia. W drugim przypadku ugotowane kluski wyławiać za pomocą łyżki cedzakowej na półmisek. Zupę grzybową z kluseczkami podawć gorącą.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć