Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa
Aromatyczna i kremowa. Zupę pieczarkową lubię gotować na wywarze mięsnym, bowiem bardzo podnosi jej smak oraz sprawia, że jest bardziej treściwa. Warto poświęcić tę godzinę na ugotowanie domowego bulionu. Pozostałe po nim warzywa możecie wykorzystać np. do sałatki jarzynowej, zaś udka z kurczaka potem podpiec w piekarniku z dodatkiem przypraw.
Zupa pieczarkowa to jedna z moich ulubionych zup:) Polecam wzbogacić potrawę dodatkiem mielonej gałki muszkatołowej i natką pietruszki. Bardzo poprawiają walory smakowe zupy.
Niektórzy do zupy pieczarkowej dają ziemniaki. Ja tak robię tylko w przypadku, kiedy gotuję krem z pieczarek. Osobiście lubię jeść pieczarkową z drobnym makaronem. Wówczas ziemniaki mi wtedy już nie pasują. Jeśli preferujecie zupy bardziej wodniste, należy dać więcej bulionu lub trochę mniej mąki. Serdecznie zachęcam was do spróbowania mojego przepisu na zupę pieczarkową 🙂 Jest bardzo aromatyczna!
(Dla 4-5 osób)
Składniki:
– 500g pieczarek
– 2 l bulionu drobiowego (3-4 udka z kurczaka, włoszczyzna, 2 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu, 1 liść laurowy, sól)
– 2 małe cebule
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki masła
– około ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
– 3 łyżki mąki
– 4-5 łyżek gęstej śmietany
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– posiekana natka pietruszki
– 250g drobnego makaronu (u mnie muszelki)
▌Jak zrobić zupę pieczarkową?
Bulion drobiowy: mięso opłukać po zimną wodą, Zalać w garnku 2 l wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie i pierz ziarnisty. Zagotować. Zebrać szumy. Gotować na małym ogniu. Po 25 minutach dodać umyte obrane warzywa (2 marchewki, pietruszkę, kawałek selera, por). Dusić jeszcze około 30 minut, do miękkości warzyw. Pod koniec wywar lekko posolić. Bulion przecedzić przez sito.
Cebule wraz czosnkiem drobno pokroić. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Na 2 łyżkach masła zeszklić cebule z czosnkiem, po czym dodać pieczarki. Dusić aż puszczą sok. Posolić i dodać nieco pieprzu. Podsmażone pieczarki przełożyć do bulionu i gotować jeszcze przez 25 minut.
W około ⅓ szklanki wody rozrobić 2 łyżki mąki. Dodać śmietanę i dokładnie rozmieszać. Następnie zahartować kilkoma łyżkami gorącego wywaru. Dodać do zupy, zamieszać i zagotować. Makaron ugotować osobno według przepisu na opakowaniu. Zupę pieczarkową podawać z makaronem, posypaną posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
uwielbiam pieczarkową! jednak u mnie zawsze z ziemniakami, zamiast makaronu 🙂
wygląda super, dawno grzybowej nie jadłam
Pieczarkowa to i u mnie jedna z najbardziej lubianych zup (obok czystego, niezabielanego barszczu czerwonego, rosołu i pomidorowej) 🙂 Moja mama nigdy nie dawała gałki muszkatołowej, ale spróbuję, jak wpłynie na smak.
Nie gotuję pieczarkowej na bulionie drobiowym – zazwyczaj podsmażam na maśle klarowanym drobno starte/pokrojone warzywa oraz pieczarki, a potem zalewam wodą. A makaron wrzucam do gotującej się zupy, dzięki czemu przechodzi aromatem. Dodaję też lubczyk i czosnek. Tak mi smakuje najbardziej 🙂
Też fajnie:) Następnym razem spróbuję dodać lubczyk 🙂
Muszę zrobić, bo wieki temu jadłam 🙂
Polecam 🙂
Bardzo lubię 🙂 Pysznie wygląda 🙂
Dziękuję 🙂
Słyszałam o takiej zupie, ale nie miałam okazji spróbować 😉