Zupa pomidorowa bez kostki rosołowej
Zupa pomidorowa bez kostki rosołowej
To udoskonalona wersja pomidorówki, wyłącznie na wywarze z warzyw i bez dodatku kostki rosołowej. Zupa pomidorowa bez kostki rosołowej zawiera zmiksowane warzywa. Nie trzeba dzięki temu dodawać tyle mąki.
Zupa pomidorowa przez to stała się bardziej esencjonalna i kremowa ale i przede wszystkim zdrowsza. Jednakże nie jest to typowy gęsty krem. Kilka kawałeczków marchewki służy za dekorację.
Zobacz też → zupa pomidorowa z makaronem.
(Dla 4-5 osób)
Składniki:
– 2 litry wody
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– mały kawałek selera
– kawałek pora
– 1 ziemniak
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1 liść laurowy
– 2 ziarenka ziela angielskiego
– 3 ziarenka pieprzu
– 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
– 1 łyżka masła klarowanego
– 1-2 łyżki mąki
– 3 łyżki śmietany
– cukier do smaku
– odrobina soku z cytryny
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– opakowanie (250 g) makaronu np. muszelki, świderki albo kolanka
– posiekana natka pietruszki do posypania
▌Jak zrobić zupę pomidorową bez kostki rosołowej?
Warzywa umyć i obrać. Marchewki pokroić pół-plasterki (połówkę pozostawić), zaś pietruszkę, seler i ziemniaka w drobną kostkę. Umieścić wszystkie warzywa w garnku i zalać wodą. Dodać ziarenka ziela angielskiego i pieprzu oraz liść laurowy. Dusić na małym ogniu do miękkości warzyw. Pod koniec duszenia dodać 1 łyżeczkę soli.
Cebulę drobno posiekać. Zeszklić na maśle klarowanym, po chwili dodać posiekany ząbek czosnku. Dodać do warzyw. Gdy warzywa staną się miękkie, wyjąć połówkę marchewki oraz pora. Dodać do zupy koncentrat pomidorowy i zupę zmiksować.
Wstawić garnek ponownie na gaz i zagęścić mąką. Jeśli ktoś preferuje zupę bardziej wodnistą nie musi tego robić. Na koniec dodać zahartowaną wcześniej śmietanę (rozmieszaną w kilku łyżkach zupy). Zupę doprawić solą, pieprzem oraz cukrem. Skropić sokiem z cytryny. Dodać pokrojoną połówkę marchewki. Zupę pomidorową podawać z makaronem lub z ryżem, posypaną posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Zupa pomidorowa to klasyk! Jest tyle przepisów, ale wydaje mi się, że każdy idealny. Tylko „pomidorowa” z ketchupu nigdy mi nie smakowała 🙂
Takiej pomidorówki z ketchupu nie próbowałam ale chyba nie jest zbyt dobra.
O rany, ale bym sobie zjadła teraz talerz takiej zupki! Mniam!
Wygląda nieźle :-).
I smakuje nieźle:-)
Uwielbiam Twój blog i wszystkie przepisy.
Ten szczególnie skradł moje serce i podniebienie 🙂
Ja ostatnio robiłam krem z kiszonej kapusty i wyszedł pyszny.
Bardzo lubię zupę pomidorową, to chyba moja najulubieńsza, w zimie z dodatkiem koncentratu pomidorowego a w lecie ze świeżych pomidorów, pychotka 🙂