Zupa pomidorowa z ryżem
Zupa pomidorowa z ryżem
Tradycyjna, pachnąca natką pietruszki i bazylią. Zupa pomidorowa z ryżem to moja ulubiona zupa z czasów dzieciństwa. O dziwo, obecnie wersję pomidorówki z ryżem jadam u mamy. Sama zaś zwykle podaję zupę pomidorową z makaronem.
Możecie ugotować pomidorówkę na samych warzywach albo dodatkowo na wywarze mięsnym. Ta druga jej wersja jest bardziej wyrazista w smaku i esencjonalna. Przepis na zupę pomidorową z ryżem zaczerpnęłam od mojej mamy, bowiem według mnie taka zupa pomidorowa jest najsmaczniejsza. Spróbujcie zresztą sami!
(Dla 6 osób)
Składniki:
– porcja rosołowa lub 2 skrzydełka kurczaka (opcjonalnie)
– 2,5l wody
– 1 duża cebula
– 2-3 średnie marchewki
– 1 pietruszka
– mały kawałek selera
– 2 ząbki czosnku
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– 4 ziarenka pieprzu
– 1 liść laurowy
– ½ łyżeczki bazylii
– 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
– 1 puszka pomidorów krojonych w puszce
– 4 łyżki gęstej śmietany
– 2 łyżki mąki
– szczypta cukru do smaku
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– 1 szklanka ryżu
– posiekana natka pietruszki
▌Jak zrobić zupę pomidorową z ryżem?
Mięso umyć i zalać 2,5 l zimnej wody. Zagotować. Zebrać szumy. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości około 30 minut. Warzywa umyć, obrać.
Marchewki pokroić w plasterki, seler i pietruszkę w małą kostkę. Warzywa włożyć do garnka z mięsem. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Posolić wywar. Cebulę i czosnek włożyć do garnka w całości. Zupę pomidorową gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, do miękkości warzyw.
Następnie zaprawić zupę koncentratem i wymieszać. Pomidory z puszki przesmażyć na łyżce oleju na patelni aż się rozpadną. Następnie dodać do wywaru.
Zaprawić zupę mąką i śmietaną. Mąkę rozrobić w 1/3 szklanki wody, by nie było grudek. Dodać śmietanę i kilka łyżek gorącego wywaru. Wlać do zupy, zamieszać i zagotować. Doprawić zupę do smaku solą, pieprzem, cukrem i bazylią. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Zestawić zupę z ognia. Zupę pomidorową podawać z ugotowanym wcześniej ryżem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Dobrze znany smaczny klasyk 🙂
Klasyka, ale jakże pyszna 😁
Zgadzam się 🙂
O tak, ta zupa to chyba dla większości smak dzieciństwa. Choć o dziwo mój junior zupy pomidorowej nie cierpi.
Dla mnie osobiście pomidorowa lepiej smakuje z ryżem niż z makaronem, może dlatego że tak jadało się w moi rodzinnym domu 🙂