Zupka ziemniaczano-marchewkowa dla małych dzieci
Zupka ziemniaczano-marchewkowa dla małych dzieci
Zawiera raptem 3 składniki: ziemniaki, marchew i masło oraz wodę. Zupka ziemniaczano-marchewkowa jest doskonałą propozycją na smaczny i zdrowy posiłek dla malutkich dzieci od 9. miesiąca życia. Ziemniaki są lekkostrawne i działają przeciwskurczowo na przewód pokarmowy. Są też źródłem witamin, zwłaszcza witaminy C oraz związków mineralnych, jak potas, magnez, fosfor, cynk, miedź, żelazo i mangan. Marchew działa ogólnie wzmacniająco i poprawia trawienie. Jest źródłem m in. beta-karotenu i błonnika. W przypadku mam karmiących, warzywo to sprzyja laktacji. Masło to naturalny, łatwo przyswajalny tłuszcz.
Składniki:
– 2-3 małe ziemniaki
– 1 marchewka
– 1 szklanka wody
– 1 łyżeczka masła
▌Jak zrobić zupkę ziemniaczano-marchewkową dla małych dzieci?
Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Umieścić w rondelku, zalać szklanką wody. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut, do miękkości. Następnie zmiksować przy pomocy blendera na gładki krem. Dodać łyżkę masła. Podawać dziecku ciepłą zupkę. Zupkę można przechowywać w lodówce do 2 dni albo zamrozić.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
lubie takie zupki domowe krem 🙂 teraz własnie gotuję krupnik 😉
Junior w dzieciństwie jadł sporo takich zupek i do dziś zupy uwielbia, choć ogólnie jest strasznym niejadkiem.