Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Karkówka pieczona w sosie w majonezowo-ketchupowym

Taką karkówkę jadłam kiedyś u mojej teściowej. Zarówno mnie jak mężowi to danie bardzo zasmakowało. Postanowiłam więc odtworzyć przepis, zredukowałam tylko ilość majonezu do 3 łyżek zamiast 1 szklanki, na rzecz tego dodałam 2 łyżki musztardy. Oryginalny przepis zawierał po 1 szklance ketchupu i majonezu. Taki sos wydawał mi się zbyt tłusty. Dodałam też marynatę, dzięki której mięso jest jeszcze bardziej aromatyczne i soczyste. Gorąco polecam jego wypróbowanie:) Ot, taka odmiana dla codziennego kurczaka czy schabu. Karkówka ta dosłownie rozpływa się w ustach ;-), jest mięciutka i soczysta, słodko-ostra.

DSCN6282
(Dla 4-5 osób)
Składniki:
– 80 dkg karkówki
– 1 cebula
– 1 szklanka pikantnego ketchupu
– 3 łyżki majonezu
– 2 łyżki musztardy

 

Marynata do mięsa:
– 3-4 łyżki oleju

– 1-2 łyżki octu balsamicznego
– 2 ząbki czosnku (przepuszczone przez praskę)
– cebula pokrojona w piórka
– 1 łyżeczka majeranku
– po 3/4 łyżeczki mielonej kolendry i rozmarynu
– ½ łyżeczki ostrej papryki
– 1 ziarenko ziela angielskiego (rozgniecione w moździerzu)
– sól, pieprz (lub chili)

 

Mięso umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić w pół-plastry. Składniki marynaty zmieszać ze sobą miseczce i zalać nią mięso. Posypać cebulą i dokładnie wymieszać mięso z marynatą. Przykryć miskę folią spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na 1 godzinę, najlepiej na dłużej.  Na silnie rozgrzanym tłuszczu podsmażyć na rumiano zamarynowane mięso z cebulą. Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia.  Majonez i musztardę wymieszać z ketchupem.  Zalać gotowym sosem mięso.

DSCN6684
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 ˚C i piec przykryte pokrywką przez 45 minut, po czym zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 15 minut, by mięso się trochę zarumieniło.  Podawać z ziemniakami i surówką.
Smacznego!

Helen G.

Podziel się ze znajomymi
loading...

8 odpowiedzi do “Karkówka pieczona w sosie w majonezowo-ketchupowym

  • Moja teściowa też taką robi ;) Dodaje tylko jeszcze pieczarki :)

  • Konkretna marynata :). I faktycznie tanie, nie trzeba niczego wymyślać :)

  • Lubię mięsa tak pieczone, sama czasami piekę tak schab:)

  • Zrobiłam niedawno, wspaniały przepis – mięso mięciutkie i aromatyczne, pycha:) dziękuję za podzielenie się przepisem:)

  • Przepis rewelacja ! zrobiłam na niedzielny obiadek, tylko zmieniłam i dodałam ketchup łagodny, bo u mnie w domu nie przepadają za pikanterią :) chociaż sama chętnie bym zrobiła według przepisu :) Karkówka wyszła przepyszna i na pewno będę powtarzała przepis ! mało tego już podrukowałam przepis dla koleżanek z pracy :) Pozdrawiam

    • Miło mi słyszeć takie pochwały dania:) Powiem nieskromnie, że także bardzo smakuje mi ta karkówka, zresztą nie tylko mnie, mój mąż ją wprost uwielbia i często mnie prosi bym ją przyrządzała ;-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>