Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Miodownik z kremem grysikowym (z kaszy manny)

Dla wielbicieli ciasta miodowego. Ciasto rozpływa się w ustach. Nie jest bardzo słodkie, takie w sam raz. Delikatny krem z kaszy manny z nutą waniliową dodaje mu lekkości. Trzeba je tylko nieco wcześniej przygotować, najlepiej na 2 dni przed wizytą gości, by ciasto miodowe zmiękło. Polecam:)

(średnia blacha)

Składniki:

Ciasto miodowe:

– 3 ½ szklanki mąki

– 3 łyżki miodu

– 3 łyżki śmietany

– 2 jajka

– 1 szklanka cukru

– 1/4 kostki margaryny

– 1 łyżeczka sody

 

W rondlu roztopić margarynę, dodać cukier i miód. Zagotować. Ostudzić. Przełożyć do miski, dodać śmietanę, mąkę, sodę i jajka. Zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części. Każdy placek piec kolejno w  średniej blaszce o wym. 23×28 cm lub dużej (będzie nieco niższe) wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 ˚C przez 15-20 minut.

 

Krem grysikowy:

– ½ l mleka

– 4 kopiaste łyżki kaszy manny*

– ¾ szklanki cukru pudru

– 1 cukier waniliowy

– 20 dkg margaryny

* Łyżka łyżce nierówna, można dać dla pewności 5  pełnych łyżek. Krem powinien być gęsty.

 

Polewa:

– 2 łyżki kakao

– 3 łyżki cukru pudru

– 2 łyżki mleka

– 1/4 kostki masła lub margaryny

– 4-5 łyżek pokruszonych orzechów włoskich

 

Mleko z cukrem i cukrem waniliowym zagotować. Gdy zacznie wrzeć dodać kaszę manną. Intensywnie mieszać, by nie powstały grudki. Gotować na małym ognie przez 3 minuty. Następnie dodać podzieloną na kawałki margarynę i dobrze rozmieszać. Pozostawić do wystudzenia. Jeszcze ciepłym kremem przekładać placki. Na wierzch polać polewą i posypać pokruszonymi orzechami włoskimi. Ciasto będzie twarde, aby zmiękło należy trzymać co najmniej 1 dobę w lodówce przed podaniem. Najlepiej zrobić je na 2 dni wcześniej. Najsmaczniejsze jest na 2-3 dzień. Robię to ciasto na każde święta i wszyscy są nim zachwyceni:)

Smacznego!

Helen G.

 

Podziel się ze znajomymi
loading...

12 odpowiedzi do “Miodownik z kremem grysikowym (z kaszy manny)

  • wygląda przepysznie:-)

  • wygląda przepysznie! mmm aż się chce kawałek ;D

  • muszę to zrobić! mmmm <3

  • jakiej śmietany????

  • Daję gęstą 18%.

  • właśnie zrobiłam.
    Wygląda przepysznie, a jakie będzie, to się okaże, ponieważ, jesteśmy uczuleni na mleko pod każdą postacią, więc nastąpiła modyfikacja. Zamiast śmietany – mleko kokosowe z odrobiną cytryny, a kaszę mannę gotowałam na mleku ryżowym i mleku kokosowym, i wyszła smakowita masa.
    dzięki ;)
    Radosnych Świąt!

  • Cieszę się, że skorzystałaś z mojego przepisu. Pamiętaj by ciasto leżało w lodówce 2 dni, zanim je podasz, bo musi zmięknąć. Tobie także życzę Radosnych i Udanych Świąt!!!

  • I to jest właśnie to! Od kilku lat szukałam przepisu na taki krem jak ten. Niby wiedziałam, że ma być z kaszki, ale nie wiedziałam, że sekret tkwi w wymieszaniu ciepłej kaszki z margaryną. Świetny przepis!

  • Cieszę się:) krem jest bardzo smaczny:) polecam:)

  • Potwierdzam…ciasto jest rewelacyjne. Najlepiej smakuje jak sobą najdzie.

  • Często piekę to ciasto,dodając powidła przed kremem grysikowym…..jest super

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>