Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Muszle conchiglioni zapiekane ze szpinakiem i ricottą

Dawno nie prezentowałam dań z makaronem w roli głównej. Kuchnię włoską wprost uwielbiam a muszle conchiglioni znajdują się w czołówce moich preferencji kulinarnych. Wspaniale smakują muszle conchiglioni nadziewane mięsem mielonym. Na dziś jednak proponuję wersję wegetariańską – zapiekane ze szpinakiem, delikatnym w smaku serem ricotta oraz dodatkiem mozarelli. Spróbujcie a nie pożałujecie ! :-)

 (Dla 3-4 osób)

Składniki:

– około 25 muszli makaronowych conchiglioni (na moje naczynie użyłam 22)

– 8-10 dag startego żółtego sera lub parmezanu

Nadzienie szpinakowo-serowe:

– 300g szpinaku (użyłam mrożonego)

– 1 opakowanie sera ricotta (250g)

– 1 kulka mozarelli

– 1 jajko

– 1 łyżka masła klarowanego

– 1 cebula

– 3 ząbki czosnku

– mielona gałka muszkatołowa

– sól, pieprz

Sos pomidorowy:

– puszka pomidorów krojonych (400g)

– 2 łyżki koncentratu pomidorowego

– 1/4 szklanki wody

– 1 łyżka oliwy z oliwek

– bazylia, oregano

– szczypta cukru

– sól, pieprz

Muszle conchiglioni obgotować przez 5-6 minut w osolonym wrzątku, z dodatkiem kilku kropli oleju. Delikatnie odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.

Nadzienie: na łyżce masła klarowanego zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie dodać szpinak i dusić na wolnym ogniu aż do rozpuszczenia. Dodać drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnke, sól, pieprz oraz mieloną gałkę muszkatołową. Następnie dodać ser ricotta oraz pokrojoną mozarellę, zamieszać. Chwilę dusić, aż mozarella się rozpuści. Zestawić z ognia. Wbić jajko i zamieszać. Napełniać muszle farszem.

Sos pomidorowy: w rondelku rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek, dodać puszkę pomidorów krojonych i koncentrat. Następnie podlać ¼ szklanki wody. Dusić na małym ogniu przez 10 minut. Doprawić sos solą, pieprzem, ziołami oraz szczyptą cukru.

Dno żaroodpornego naczynia wylać sos pomidorowy, następnie ułożyć ciasno obok napełnione farszem muszle. Wierzch posypać startym żółtym serem lub parmezanem. Muszle wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika i piec 30 minut, aż górą się zarumieni. Podawać gorące.

Smacznego!

Helen G.

Podziel się ze znajomymi
loading...

3 odpowiedzi do “Muszle conchiglioni zapiekane ze szpinakiem i ricottą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>