Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Omlet biszkoptowy

To pyszna przekąska, która od biedy może posłużyć za lekkie śniadanie, bądź kolację. Omlet jest puszysty jak biszkopt, a przyrządza się go dosłownie w parę minut. W dodatku nie wymaga za wielu składników. Można go podać nie tylko z konfiturą, jak na zdjęciach czy dżemem ale również z Nutellą albo z twarożkiem na słodko:) lub jedynie posypać cukrem pudrem. Smacznego! :-)

Przepis pochodzi z książki Elżbiety Adamskiej „Kuchnia Polska”.

SONY DSC

(Dla 1 osoby)

Składniki:

– 2 jajka

– 1 łyżka mąki

– 1 łyżka mleka

– 1 łyżka masła (użyłam klarowane)

– szczypta soli

– 1 cukier waniliowy (16g)

 

Dodatkowo:

– konfitura owocowa

– owoce do dekoracji

– bita śmietana (opcjonalnie)

lub sam cukier puder

 

 

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wymieszać w miseczce z mlekiem, mąką, solą i cukrem. Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę i dodać do masy. Wymieszać delikatnie łyżką. Wylać na średniej wielkości patelnię rozgrzaną masłem. Smażyć na niezbyt dużym ogniu. Po paru minutach przewrócić omlet łopatką na drugą stronę. Podawać gorący, posmarowany ulubioną konfiturą, użyłam malinowej. Udekorować owocami i bitą śmietaną. Podawać na śniadanie, kolację bądź jako przekąskę:)

Smacznego!

Helen G.

SONY DSCSONY DSCSONY DSCSONY DSC

 

Podziel się ze znajomymi

5 odpowiedzi do “Omlet biszkoptowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>