Menu
0%
Zapraszam

Zapraszam

Proste przepisy na tanie potrawy domowe, także dla tych początkujących w kuchni.

Tarta ze śliwkami

Na najbliższy weekend, zresztą ostatni już w te wakacje, proponuję szybkie i lekkie ciasto, czyli tartę ze śliwkami. Sezon na śliwki trwa w najlepsze, więc korzystajmy ile można. Tarta jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Znika jeszcze szybciej :) Polecam wzbogacić nadzienie ze śliwek dodatkiem cynamonu.

Śliwki dzięki dużej zawartości błonnika, poprawiają trawienie, zapobiegając zaparciom. Wykazują działanie przeciwmiażdżycowe i antyoksydacyjne. Są pomocne w profilaktyce przeciwko osteoporozie. Owoce te zawierają witaminy: A, C, E,  z grupy B, a także magnez, wapń, potas, żelazo, miedź, potas, fosfor oraz polifenole (katechiny, kwas chlorogenowy).

 

Składniki:

Ciasto:

– 200g mąki tortowej

– 120 g zimnego masła

– 1 jajko

– 1/3 szklanki cukru

– 1 łyżka kwaśnej śmietany (opcjonalnie)

– 1 cukier waniliowy (16g) lub kilka kropli esencji waniliowej

– szczypta soli

Nadzienie:

– 60 dag śliwek

– 1 łyżka cukru pudru

– 1 płaska łyżeczka cynamonu

– 1 łyżka kaszy manny

Kruszonka:

– 1/2 kostki masła

– 1/2 szklanki cukru

– 1 szklanka mąki

Przesianą mąkę, zimne pokrojone w kawałki masło, jajko, śmietanę, cukry i szczyptę soli połączyć ze sobą w dużej misce lub na stolnicy – zagnieść kruche ciasto. Owinąć w folię i wstawić na 30 minut do zamrażalnika.

Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na ćwiartki. Wymieszać w miseczce wraz z cukrem i cynamonem. Wysmarowaną tłuszczem foremkę do tarty wyłożyć rozwałkowanym na wielkość foremki ciastem, bądź wylepić je palcami. Ciasto podpiec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 15 minut. Na podpieczony spód wyłożyć pokrojone na ćwiartki śliwki posypane łyżką kaszy manny. Z zimnego masła, mąki i cukru przygotować kruszonkę, wyrabiając dłońmi (rozkruszać). Wierzch ciasta posypać kruszonką. Piec tartę jeszcze około 20 minut, do zarumienienia.

Smacznego!

Helen G.

 

Podziel się ze znajomymi

11 odpowiedzi do “Tarta ze śliwkami

  • Mniam! Zjadłabym. Dobrze, że mam w ogródku śliwy :)

  • pycha,
    zjadłabym teraz kawałek ;)

  • Coś pysznego mniam :)

  • Pysznie prezentuje się Twoja tarta :)
    Uwielbiam takie jedzonko, a sezon na śliwki w pełni.

  • Wspaniała tarta. Uwielbiam taty owocowe. Teraz śliwki królują na straganach. Jest w czym wybierać. Zjadłabym kawałek Twojej tarty z pyszną kruszonką :)

  • Fajna, bardzo lubię ciasta ze śliwkami, chociaż wolę drożdżowe. Tak ogólnie, bo za słodyczami tak czy siak nie przepadam :-p.

  • Ale bym wchłonęła w siebie taką tartę xD wygląda przepyszne ! Zawodową kucharka jak nic ;)

  • Połączenie śliwek z cynamonem – dla mnie nowość! :) śliwki w kruchym cieście zawsze komponują się wyśmienicie…i jak smakują :)

  • Pyszne i szybkie ciasto, uwielbiam tarty:)

  • Zrobiłam. Wyszła przepyszna. Wszystkim bardzo smakowała :) dziękuję za przepis :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>