Ryż zapiekany z jajkami i szpinakiem
Ryż zapiekany z jajkami i szpinakiem
To bardzo smaczna wegetariańska zapiekanka. Przepis na ryż zapiekany z jajkami i szpinakiem znalazłam w książce Barbary Adamczewskiej „Jedna potrawa-kilka dań”. Nieco go zmodyfikowałam. Recepturę wzbogaciłam o dodatek sosu beszamelowego. Zapiekanka jest naprawdę pyszna, polecam!
(Dla 4 osób)
Składniki:
– 2 woreczki ryżu (200g) lub niepełna szklanka suchego ryżu
– 5 jaj ugotowanych na twardo
– 450g mrożonego szpinaku (1 op.) lub 75 dag świeżego
– 15 dag żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach
– 2 łyżki masła
– 1-2 łyżki oleju
– 2-3 ząbki czosnku
– 2 łyżki mąki
– ½ szklanki mleka
– kurkuma
– sól, pieprz
Sos beszamelowy:
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki mąki
– 2 i ¼ szklanki zimnego mleka
– mielona gałka muszkatołowa
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– sól, biały pieprz
Dodatkowo:
– suszona natka pietruszki do posypania
▌Jak zrobić ryż zapiekany z jajkami i szpinakiem?
Ryż ugotować. Odcedzić. Wsypać do miski. Ugotowane wcześniej jajka obrać ze skorupek, drobno posiekać i dodać do ryżu. Dodać 1-2 łyżki oleju (by ryż nie był suchy) i połowę startego żółtego sera. Doprawić do smaku szczyptą kurkumy, solą i pieprzem. W rondelku rozpuścić masło i dodać szpinak. Dusić na małym ogniu, aż się rozpuści. Zagęścić mąką, zamieszać. Następnie wlać mleko. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Dusić jeszcze chwilę, aż masa zgęstnieje.
Sos beszamelowy: W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę, chwilę zamieszać. Następnie wlać zimne mleko i stale mieszać, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, białym pieprzem, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową.
Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Wyłożyć połowę warstwy ryżu z jajkami, na to całą masę szpinakową i resztę ryżu. Na wierzch wylać sos beszamelowy i posypać pozostałą częścią startego żółtego sera. Oprószyć zapiekankę suszoną pietruszką. Zapiekać 20 minut w temperaturze 200 ˚C, aż ser się zarumieni. Po upieczeniu pozostawić ryż zapiekany z jajkami i szpinakiem na 10 minut, by ser nieco stężał. Zapiekanka będzie się wówczas lepiej kroić.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Podoba mi sie ten pomysl! Odkad poznalam szpinak, zostalam jego wierna fanka 🙂
Świetny pomysł, na pewno wypróbuję 🙂
wygląda super! ryż zapiekany to w ogóle jest coś fantastycznego, jakiś czas temu robiłyśmy z jabłkami i cynamonem, i od tej pory nie dam złego słowa na ryż z piekarnika powiedzieć!:D
Takie zapiekanki uwielbiam. Świetnie wygląda ;D
Uwielbiam takie połączenia…mniam:-)
Przepyszna zapiekanka! Cala rodzinka wcinala, az sie uszy trzesly. Przepis dodany do ulubionych, a potrawa bedzie wracala czesto na nasz stol – dziekuje!
Cieszę się, że danie smakowało całej rodzinie:) Pozdrawiam*)
Świetny pomysł na zdrowe danie 🙂
Bardzo go lubię 🙂