Ciasta i ciasteczka

Sernik

Sernik

Klasyczny, na kruchym spodzie, z rodzynkami, oblany polewą. Sernik to ciasto, które smakuje większości z nas. Idealny sernik to ten wilgotny i puszysty. Wierzch ciasta można polać polewą, posypać cukrem pudrem lub pozostawić sauté.

Zobacz także → sernik mojej mamy.

(tortownica o średnicy 24 albo 26cm)

Składniki:

Kruche ciasto:

– 1 szklanka mąki

– ⅓ kostki margaryny

– 1 żółtko

– 3 łyżki cukru

– 1 cukier waniliowy

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

– 1kg sera (z wiaderka) lub 2- krotnie mielonego półtłustego

– ½ kostki margaryny

– 1 budyń śmietankowy

– 1 łyżka kaszy manny

– 1 szklanka cukru pudru

– 6 jaj

– 50 g rodzynek

– otarta  skórka z cytryny, bądź olejek cytrynowy

Polewa:

– 3 łyżki margaryny

– 2 łyżki kakao

– 2-3 łyżki cukru pudru

– 2 łyżki mleka

Jak zrobić sernik?

Ciasto: Mąkę i proszek przesiać przez sito. Wsypać do dużej miski. Dodać margarynę podzieloną na kawałki, żółtko, cukier i cukier waniliowy – zagnieść ciasto. Następnie włożyć na 20 minut do zamrażalnika.

Masa serowa: Rodzynki zalać wrzątkiem i pozostawić na 5 minut, po czym odcedzić i obtoczyć w mące.  Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać miękką margarynę pokrojoną na kawałki, chwilę miksować.  Następnie wsypać budyń i dodawać partiami ser. Stale miksować. Masa ma być puszysta. Dodać odsączone rodzynki obtoczone w mące oraz otartą skórkę z cytryny (wcześniej wyparzonej wrzątkiem). Na koniec ubić pianę z białek (użyć też białka pozostałego z ciasta) i dodać do masy serowe, mieszając delikatnie drewnianą łyżką.

Okrągłą tortownicę o średnicy około 24 cm wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą i wylepić chłodnym ciastem. Podpiec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperaturze 200˚C. Następnie wylać na ciasto masę serową, zmniejszyć temperaturę do 180˚C i piec około 60 minut. Ciasto studzić w lekko uchylonym piekarniku.

Polewa: Składniki rozpuścić w rondelku. Gorącą polewą polać wierzch ciasta. Całkowicie ostudzony sernik schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Helen G.

Sernik
+ 2
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

2 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button