Sernik
Sernik
Klasyczny, na kruchym spodzie, z rodzynkami, oblany polewą. Sernik to ciasto, które smakuje większości z nas. Idealny sernik to ten wilgotny i puszysty. Wierzch ciasta można polać polewą, posypać cukrem pudrem lub pozostawić sauté.
Zobacz także → sernik mojej mamy.
(tortownica o średnicy 24 albo 26cm)
Składniki:
Kruche ciasto:
– 1 szklanka mąki
– ⅓ kostki margaryny
– 1 żółtko
– 3 łyżki cukru
– 1 cukier waniliowy
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
– 1kg sera (z wiaderka) lub 2- krotnie mielonego półtłustego
– ½ kostki margaryny
– 1 budyń śmietankowy
– 1 łyżka kaszy manny
– 1 szklanka cukru pudru
– 6 jaj
– 50 g rodzynek
– otarta skórka z cytryny, bądź olejek cytrynowy
Polewa:
– 3 łyżki margaryny
– 2 łyżki kakao
– 2-3 łyżki cukru pudru
– 2 łyżki mleka
▌Jak zrobić sernik?
Ciasto: Mąkę i proszek przesiać przez sito. Wsypać do dużej miski. Dodać margarynę podzieloną na kawałki, żółtko, cukier i cukier waniliowy – zagnieść ciasto. Następnie włożyć na 20 minut do zamrażalnika.
Masa serowa: Rodzynki zalać wrzątkiem i pozostawić na 5 minut, po czym odcedzić i obtoczyć w mące. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać miękką margarynę pokrojoną na kawałki, chwilę miksować. Następnie wsypać budyń i dodawać partiami ser. Stale miksować. Masa ma być puszysta. Dodać odsączone rodzynki obtoczone w mące oraz otartą skórkę z cytryny (wcześniej wyparzonej wrzątkiem). Na koniec ubić pianę z białek (użyć też białka pozostałego z ciasta) i dodać do masy serowe, mieszając delikatnie drewnianą łyżką.
Okrągłą tortownicę o średnicy około 24 cm wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą i wylepić chłodnym ciastem. Podpiec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperaturze 200˚C. Następnie wylać na ciasto masę serową, zmniejszyć temperaturę do 180˚C i piec około 60 minut. Ciasto studzić w lekko uchylonym piekarniku.
Polewa: Składniki rozpuścić w rondelku. Gorącą polewą polać wierzch ciasta. Całkowicie ostudzony sernik schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
serników nigdy sobie nie odmawiam, szczególnie puszystym 🙂
Taki zwykły, prosty, puszysty.. lubię najbardziej 🙂