Chili con carne
Chili con carne
To potrawa popularna w kuchni meksykańskiej i amerykańskiej. W dosłownym tłumaczeniu z języka hiszpańskiego oznacza chili z mięsem, najczęściej z wołowiną. Chili co carne jest dosyć pikantnym daniem. Jada się je z plackami tortilli kukurydzianej lub ewentualnie z ryżem.
(Dla 4 osób)
Składniki:
– 500g mielonego mięsa wołowego
– 2 cebule
– 3 ząbki czosnku
– 2 łyżki oliwy
– 1 puszka pomidorów (bez skórki)
– 1 puszka czerwonej fasoli (400g)
– ½ puszki kukurydzy
– 1 czerwona papryka
– 1 szklanka bulionu wołowego (może być z kostki)
– 1 łyżeczka kminu rzymskiego
– 1 łyżeczka oregano
– ½ łyżeczki chili
– 1 łyżeczka sosu tabasco (niekoniecznie)
– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki, szczypta ostrej papryki
– szczypta majeranku
– sól, pieprz
▌Jak zrobić chili con carne?
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę i posiekany czosnek. Dodać oregano, kmin rzymski, chili, tabasco, mielone papryki i majeranek przesmażyć 1 minutę, po czym dodać mięso. Smażyć na dużym ogniu kilka minut. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć mięso do garnka, dodać pomidory z puszki razem z zalewą, podlać bulionem. Gotować na małym ogniu przez 20 minut. Następnie dodać paprykę pokrojoną w kostkę i dusić jeszcze 15 minut. Na koniec dodać fasolę odsączoną z zalewy i przepłukaną wodą i kukurydzę. Gotować jeszcze kilka minut. Chili con carne podawać z ryżem, pieczywem lub plackami tortilli kukurydzianej, przyrumienionymi na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek i soli.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Mmm, wygląda pysznie. Wspaniałe danie 🙂
Ładnie kolorowe, fajne te placki tortilli! 🙂
dzięki za pomysł na jutrzejszy obiad:)