Mięsa

Chili con carne

Chili con carne

To potrawa popularna w kuchni meksykańskiej i amerykańskiej. W dosłownym tłumaczeniu z języka hiszpańskiego oznacza chili z mięsem, najczęściej z wołowiną. Chili co carne jest dosyć pikantnym daniem. Jada się je z plackami tortilli kukurydzianej lub ewentualnie z ryżem.

(Dla 4 osób)

Składniki:

– 500g mielonego mięsa wołowego
– 2 cebule
– 3 ząbki czosnku
– 2 łyżki oliwy
– 1 puszka pomidorów (bez skórki)
– 1 puszka czerwonej fasoli (400g)
– ½ puszki kukurydzy
– 1 czerwona papryka
– 1 szklanka bulionu wołowego (może być z kostki)
– 1 łyżeczka kminu rzymskiego
– 1 łyżeczka oregano
– ½ łyżeczki chili
– 1 łyżeczka sosu tabasco (niekoniecznie)
– ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki, szczypta ostrej papryki
– szczypta majeranku
– sól, pieprz

Jak zrobić chili con carne?

Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę i posiekany czosnek. Dodać oregano, kmin rzymski, chili, tabasco, mielone papryki i majeranek przesmażyć 1 minutę, po czym dodać mięso. Smażyć na dużym ogniu kilka minut. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć mięso do garnka, dodać pomidory z puszki razem z zalewą, podlać bulionem. Gotować na małym ogniu przez 20 minut. Następnie dodać paprykę pokrojoną w kostkę i dusić jeszcze 15 minut. Na koniec dodać fasolę odsączoną z zalewy i przepłukaną wodą i kukurydzę. Gotować jeszcze kilka minut. Chili con carne podawać z ryżem, pieczywem lub plackami tortilli kukurydzianej, przyrumienionymi na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek i soli.

Smacznego!

Helen G.

Chili con carne
+ 1
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

3 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button