Zupa grzybowa z makaronem
Zupa grzybowa z makaronem
Aromatyczna, bo z suszonych grzybów, zabielona śmietaną. Zupa grzybowa z makaronem to jedna z moich ulubionych jesiennych zup. Jako fanka grzybów, zawsze staram się mieć pod ręką słoik suszonych prawdziwków (borowików) albo podgrzybków. Uwielbiam dodawać suszone grzyby do mięs np. do karkówki.
Do zupy możecie użyć dwóch a nawet trzech gatunków suszonych grzybków, jeśli macie. Z aromatem grzybów bardzo dobrze komponuje się mielona gałka muszkatołowa. Warto na koniec gotowania dodać około ½ łyżeczki do zupy. Smaczną odmianą dla grzybowej jest Wigilijna zupa grzybowa, zwana też barszczem grzybowym. Jest klarowna. Nie zagęszcza się ją ani mąką, ani śmietaną.
Zupa grzybowa najlepiej smakuje z makaronem łazanki, choć można użyć także świderki.
Zobacz także → zupa krem z kurek.
(Dla 4-6 osób)
Składniki:
– 2 l wody
– 40g suszonych grzybów (np. podgrzybki, prawdziwki)
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki masła
– 1 marchewka
– 1 pietruszka
– mały kawałek selera
– 1 liść laurowy
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– 4 łyżki gęstej śmietany 18%
– 2 łyżki mąki
– 1 łyżka soku z cytryny
– ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
– szczypta cukru
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– makaron łazanki lub świderki
▌Jak zrobić zupę grzybową z makaronem?
Grzyby wypłukać i zalać w garnku 2 litami zimnej wody. Odstawić na całą noc do namoczenia. Następnego dnia namoczone grzyby wyłowić, pokroić w paseczki i włożyć z powrotem do garnka. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, wstawić na gaz.
Umyć marchewkę, pietruszkę i seler, a następnie je obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości około 40 minut. W między czasie cebulę pokroić w małą kostkę. Zeszklić na maśle. Po chwili dodać drobno posiekany czosnek. Dodać do zupy.
W 1/3 szklanki wody rozrobić mąkę, by nie było grudek. Dodać śmietanę i kilka łyżek gorącego wywaru, by ją zahartować. Dokładnie wymieszać, następnie dodać do zupy i energicznie mieszać. Zagotować. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zupę grzybową podawać z ugotowanym makaronem łazanki.
Smacznego !
Helen G.
Galeria zdjęć
Pyszna jest taka zupa z suszonych grzybów i przepięknie pachnie 🙂
To prawda, zupka super pachnie 🙂
Od kilku już lat nie jadłam zupy grzybowej 🙂
Warto to może zmienić 😉
Uwielbiam zupę grzybową 🙂 Jest mega pyszna 🙂
Też ją bardzo lubię. To jedna z moich ulubionych zup 🙂
Grzybowa jedna z ulubionych zup mojego taty 🙂
No to chyba czas przyrządzić grzybową bo nie jadłam jej wieki, dziś spróbujemy twojego przepisu
Serdecznie polecam 🙂 Mam nadzieję, że zupka posmakuje 🙂