Pasta z wędzonego pstrąga
Pasta z wędzonego pstrąga
Z jajkiem, ogórkiem kiszonym i chrzanem. Bardzo smaczna i pożywna pasta kanapkowa z wędzonego pstrąga. Idealnie komponuje się ze szczypiorkiem. Wyśmienita pasta rybna z pstrąga zarówno na śniadanie, jak i na kolację.
Wędzony pstrąg, podobnie jak makrela są rybami ogólnodostępnymi w większości marketów. Można je kupić nawet w dyskontach. Wędzony pstrąg w całości jest wypatroszony, wystarczy pozbawić rybę ości i skóry.
Zobacz także → pasta na kanapki z twarogu i papryki.
(Dla 4 osób)
Składniki:
– 1 wędzony pstrąg
– 3 jajka ugotowane na twardo
– 2-3 ogórki kiszone
– 1 cebulka szalotka
– 1 łyżka oleju
– 2 łyżki majonezu
– szczypiorek
– 3-4 łyżeczki soku z cytryny
– 1 łyżeczka chrzanu
– sól, pieprz
▌Jak zrobić pastę z wędzonego pstrąga?
Mięso z pstrąga obrać ze skóry i ości, rozdrobnić nożem. Ugotowane na twardo jajka obrać ze skorupek i drobno posiekać. Ogórki odsączyć z zalewy i również pokroić w drobną kosteczkę. Jajka i ogórki dodać do ryby. Szalotkę (cebulkę) drobno pokroić i zeszklić na łyżce oleju lub masła, dodać do reszty składników.
Pastę z wędzonego pstrąga połączyć z majonezem. Doprawić do smaku solą (lecz nie za dużo, bo ryba jest słonawa), świeżo zmielonym pieprzem, sokiem z cytryny oraz chrzanem. Przełożyć do miseczki. Wierzch pasty uderokorować posiekanym szczypiorkiem. Pastę z wędzonego pstrąga podawać do pieczywa na śniadanie bądź kolację.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Apetyczna! I do tego ten szczypiorek! Mniam!