Racuchy z jabłkami na kefirze
Racuchy z jabłkami na kefirze
Puszyste racuszki jak babci, dzięki dodatkowi kefiru. Racuchy na kefirze – odpowiednie zarówno na leniwe śniadanie, jak i na kolację. Do tego są proste i szybkie w usmażeniu. Nie musimy czekać na wyrośnięcie ciasta drożdżowego. Rachuchy na kefirze można przyrządzić na sodzie albo na proszku do pieczenia, jak kto woli.
W moim rodzinnym domu mama placki z jabłkami posypywała zawsze cukrem pudrem, choć świetnie smakują również z konfiturą albo polane śmietaną wymieszaną z cukrem.
Zobacz także → placki z serków waniliowych.
(18 sztuk)
Składniki:
– 3 duże jabłka
– 400ml kefiru
– około 2-2 1/2 szklanki mąki
– 1 jajko
– 2 łyżki cukru
– 1 łyżka cukru waniliowego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub ewentualnie sody
– 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu (opcjonalnie)
– szczypta soli
Dodatkowo:
– olej do smażenia
– śmietana z cukrem do polania/cukier puder/konfitura
▌Jak zrobić racuchy z jabłkami na kefirze?
Jabłka umyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, a następnie pokorić w kostkę. Opcjonalnie włożyć do miski i posypać mielonym cynamonem.
Do miski wbić jajko, wlać kefir, dodać cukry, szczyptę soli oraz przesianą mąkę. Zmiksować na gładkie ciasto. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Rozgrzać olej na patelni. Drewnianą łyżką kłaść porcje ciasta i smażyć z każdej strony na złoty kolor na średnim ogniu. Usmażone racuchy wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Racuchy z jabłkami na kefirze podawać posypane cukrem pudrem, z konfiturą lub polane śmietaną wymieszaną z cukrem i posypane cynamonem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć