Placuszki jogurtowe z bananem
Placuszki jogurtowe z bananem
Puszyste racuchy na jogurcie z bananami, bez drożdży. Smakowite szybkie placuszki bananowe, które zrobicie w kilkanaście minut! Smażę je czasem na kolację. Polecam serdecznie 🙂
Prosty i sprawdzony przepis szybkie na placki na jogurcie z dodakiem bananów. Warto użyć dojrzałych bananów, które są miękkie i łatwo zrobić z nich papkę. Do ciasta można dodać trochę mielonego cynamonu.
Zobacz także → placki z serków waniliowych.
(16 sztuk)
Składniki:
– 1 duże opakowanie (400g) gęstego jogurtu naturalnego
– 2 jajka
– 2-3 dojrzałe banany
– 1 szklanka mąki
– 1 łyżka cukru waniliowego
– 1 łyżka cukru
– ½ łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
– 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
Dodatkowo:
– olej lub masło klarowane do smażenia
Do podania (zamiennie):
– cukier puder
– śmietana z cukrem
– dżem/konfitury
– syrop klonowy
▌Jak zrobić placuszki jogurtowe z bananem?
Banany obrać i pokroić w plasterki, następnie rognieść w miseczce widelcem na papkę. Do miski wbić jajka, dodać jogurt naturalny, cukry, proszek do pieczenia, przesianą makę oraz szczyptę soli. Dokładnie wymieszać trzepaczką lub dużą łyżką, ewntualnie zmiksować przy użyciu miksera na najniższych obrotach na gładką masę. Na koniec dodać papkę z bananów.
Patelnię wysmarować odrobiną oleju lub masła, rozgrzać. Kłaść po 1 łyżce ciasta na klażdy placek. Smażyć na małym ogniu po około 1,5 minuty z każdej strony – do zarumienia.
Placuszki z bananem podawać na ciepło zamiennie polane śmietaną i posypane cukrem, posypane cukrem pudrem, posmarowane konfiutrą lub polane syropem klonowym.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć