Kurczak w cieście chrupiącym
Kurczak w cieście chrupiącym
Wspaniale soczysty i chrupiący. Kurczak w chrupiacym cieście smażony w głębokim tłuszczu. Kawałki kurczaka najpierw są maczane w cieście naleśnikowym z dodatkiem tartego sera żółtego a następnie smażone. Taka panierka z ciasta naleśnikowego jest wyśmienita a mięso w środku miękkie i soczyste.
Zobacz także → kurczak w kokosie.
(Dla 3-4 osób)
Składniki:
– około 500g filetów z piersi kurczka lub polędwiczek z kurczaka
– około ¾- 1l oleju rzepakowego
– mielona słodka papryka
– czosnek graulowany
– sól, pieprz
Ciasto naleśnikowe:
– 1 jajko
– 1 szklanka mąki
– ½ szklanki mleka
– ⅓ łyżeczki soli
– około ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
– garść tartego żółtego sera (około 100g)
– 1 łyżczka curry (opcjonalnie)
▌Jak zrobić kurczaka w cieście chrupiącym?
Filet z kurczaka umyć, osuszyć, następnie pokroić na średniej wielkość kawałki (lecz nie za grube). Posolić, posypać pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz mieloną słodką papryką.
Ciasto naleśnikowo-serowe: mąkę zmikosować z mlekiem oraz jajkiem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie, gdyby okazało się zbyt gęste dodać odrobinę mleka. Ciasto doprawić solą, pieprzem i ewentualnie curry. Na koniec wsypać starty żółty ser i wymieszać.
W garnku porządnie rozgrzać około ¾ litra oleju rzepakowego, aż będzie skwierczeć w kontakcie z kroplami wody. Kawałki kurczaka maczać w cieście i kłaść na dobrze gorący olej. Mięso powinno być zanurzone w oleju. Kurczaka smażyć partiami w głębokim tłuszczu na niedużym ogniu, aż nabierze złotego koloru z dwóch stron.
Po usmażeniu mięso kłaść na papierowym ręczniku. Kurczaka w cieście chrupiącym podawać z ziemniakami, frytkami i ulubioną surówką.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć