Ślimaczki z ciasta francuskiego z masą makową
Ślimaczki z ciasta francuskiego z masą makową
Szybkie, fajnie chrupiące ciasteczka z makiem. Ciekawa alternatywa dla makowca. Ślimaczki z ciasta francuskiego z makiem, polane lukrem, można je z powodzeniem podać również na świąteczny stół.
Prezentuję wam ekspresowy przepis na ciasteczka francuskie z gotową masą makową. Ja osobiście nieco ją podkręcam i dodaję trochę namoczonych przez parę minut we wrzątku i odsączonych rodzynek oraz posiekane orzechy lub/i migdały, ewentualnie skórkę pomarańczową.
Zobacz także → ślimaczki z ciasta francuskiego z jabłkami i cynamonem
Składniki:
– 1 arkusz ciasta francuskiego XXL (375g) + 1 arkusz ciasta francuskiego tradycyjny (275g) lub ewentualnie 3 tradycyjne
– 1 puszka masy makowej 850g np. Bakalland
– 1 jajko rozkłócone z 1 łyżeczką mleka
– bakalie (opcjonalnie)
– lukier do polania (opcjonalnie)
▌Jak zrobić Ślimaczki z ciasta francuskiego z masą makową?
Arkusz ciasta francuskiego rozwinąć i posmarować równomiernie masą makową, następnie od strony dłuższego boku zwinąć w roladę, boki dobrze złączyć. Ostrym pokroić na 1,5 cm kawałki, po czym przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Układać w odstępach (ciastka urosną).
Wierzch i boki ślimaczków posmarować jajkiem rozmąconym z mlekiem. Ciasteczka piec w temperaturze 180-190˚C przez około 15-20 minut, do lekkiego zarumienienia.
Upieczone i lekko wystudzone ślimaczki z makiem można polać lukrem. Przygotowuję go „na oko”. Trochę cukru pudru mieszam z odrobiną wody oraz z niewielką ilością soku z cytryny, ciągle mieszając do uzyskania gładkiej masy. Delikatnie skapuję lukier łyżeczką, tworząc „esy floresy”.
Ciasteczka przechowywać w temperaturze pokojowej w zamkniętym pudełku.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć