MięsaPotrawy Świąteczne

Szynka pieczona w piekarniku

Szynka pieczona w piekarniku

Pieczona w plastrach w sosie własnym, z dodatkiem czerwonego wina. Szynka wieprzowa pieczona w piekarniku to doskonały pomysł na weekendowy obiad, bądź na specjalne okazje. Zamiast mięsa z szynki można także użyć łopatki lub karkówki.

Szynka z piekarnika jest krucha, mięciutka, soczysta i aromatyczna za sprawą pieczenia pod przykryciem oraz dodatku czerwonego wina. Polecam zamarynować mięso przynajmniej na godzinę a najlepiej na dłużej.

Zobacz takżepieczone udka z kurczaka miodowo-cytrynowe.

(Dla 4-6 osób)

Składniki:

– 1 kg szynki wieprzowej np. „kulka” lub gotowej w plastrach

– 2 cebule

– 2 ząbki czosnku

– 2 listki laurowe

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 4 kulki pieprzu

– ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina

Marynata do mięsa:

– 3-4 łyżki oleju

– 2 łyżki octu balsamicznego

– 2 łyżki wody

– 2-3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)

– 1 łyżeczka majeranku

– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

– pieprz czarny

– 1 łyżeczka soli

Sos pieczeniowy:

– wywar z pieczenia mięsa

– 1-1,5 szklanki wody

– 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu

– sól, pieprz

PRZEPIS NA SZYNKĘ PIECZONĄ W PIEKARNIKU – ETAPY PRZYGOTOWANIA:

Z podanych składników przygotować marynatę. Pieprzu nie żałujemy. Jeśli mamy szynkę w kawałku, pokroić na plastry o grubości około 1-1,5 cm. Każdy lekko rozbić tłuczkiem.

Plastry szynki posmarować marynatą z obu stron, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę lub dłużej, nawet na całą noc.

Po zamarynowaniu mięso obsmażyć z obu stron na dużym ogniu, na dobrze rozgrzanym smalcu. Na pozostałym tłuszczu zeszklić pokrojone kostkę cebule, na koniec dodać posiekany czosnek – smażyć już tylko minutę.

Podsmażone plastry szynki wraz cebulą i czosnkiem umieścić w natłuszczonym (potem łatwiej je domyć) żaroodpornym naczyniu z pokrywką, podlać niewielką ilością wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz kulki pieprzu. Posypać dodatkowo majerankiem i ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki.

Szynkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec pod przykryciem około 1,5-2 godziny w temperaturze 190 ˚C, do miękkości mięsa. W trakcie pieczenia 2-3 krotnie przewracać (mieszać) mięso. W razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Na 30 minut przed końcem pieczenia wlać wino.

Pozostały po pieczeniu sosu umieścić w rondelku, dodać 1- 1,5 szklanki wody i zagotować. W miedzyczasie rozrobić 1 łyżkę mąki w ¼ szklanki wody, zahartować kilka łyżkami gorącego wywrru – połączyć. Zamieszać i zagotować.

Smaczego!

Helen G.

Szynka pieczona w piekarniku
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button