Drożdżowe bułeczki cynamonowe
Drożdżowe bułeczki cynamonowe
To inaczej cinnamon rolls, szwedzkie kannelbullar, znane też jako cynamonowe ślimaczki czy cynamonki. Smamowite drożdżowe bułeczki z nadzieniem cynamonowym i dużą ilością masła. Ja dodatkowo dodaję jeszcze kakao, które fajnie komponuje się z cynamonem. Nadmiar bułeczek można spokojnie zamrozić. Z tej proporcji wychodzi około 22 sztuki.
Z bułeczkami cynamonowymi mam miłe wspomnienie z czasów dzieciństwa. W podstawówce piekłyśmy takie z przyjaciółką pod okiem jej mamy na świąteczny kiermasz szkolny. Pamiętam, że smakowały naprawdę wybornie. Starałam się odtworzyć tamten smak.
Zobacz także → baletki – ciasteczka z marmoladą i makiem.
Składniki:
– 500g mąki tortowej (3 szklanki)
– 2 jajka
– 90g stopionego masła
– 1/3 szklanki cukru
– 40g świeżych drożdży
– 250 ml lekko ciepłego mleka
– szczypta soli
Nadzienie cynamonowe:
– 100g stopionego masła
– około 3 łyżki mielonego cynamonu
– około ½ szklanki cukru trzcinowego
– 2 łyżki kakao
– 2 opakowania po 16g cukru waniliowego
Dodatkowo:
– roztrzepane jajko z łyżeczką mleka do posmarowania
▌Przepis na: Drożdżowe bułeczki cynamonowe – Etapy przygotowania:
Masło stopić w rondelku, pozostawić do ostudzenia.
Zaczyn drożdżowy: Mleko lekko podgrzć rondelku (powinno być letnie lub lekko ciepłe, nie może być gorące, bo drożdże zostaną „zabite” i ciasto nie wyrośnie). Rozkruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Rozmieszać. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 10 minut, aż drożdże zaczną „pracować”.
W międzyczasie mąkę przesiać do miski, dodać cukier i sól, wbić jajka. Wlać zaczyn drożdżowy. Ciasto wyrabiać, po chwili dodać ostudzone, stopione masło i dalej wyrabiać. Ciasto będzie się kleić. Delikatnie podsypać mąką, lecz nie za dużo. Po wyrobieniniu ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Przykryć je bawełnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut do 1 godziny (w zależności od temperatury pomieszczenia). Nie otwierać w czasie wyrastania ciasta okna w kuchni, gdyż ciasto drożdżowe nie lubi przeciągów.
Masło do nadzienia cynamonowego stopić w rondelku, pozostawić do ostudzenia.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i przez chwilę wyrabiać, pozbywając się pęcherzy powietrza. Ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować na prostokątny placek o wymiarach około 30 x 30 cm.
Placki z ciasta kolejno smarować roztopionym masłem i posypać obficie cynamonem, cukrem, cukrem waniliowym (po 1 łyżce na placek) oraz kakaem (po 1 łyżce na placek).
Ciasto drożdżowe zawinąć w rulon i każdy z nich pokroić w poprzek na plastry o grubości około 2,5- 3 cm. Bułeczki ułożyć na dużej prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na 15 – 20 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180˚C. Wierzch bułeczek delikatnie posmarować roztrzepanym jajkiem i piec na złoty kolor przez około 20 minut. Po ostudzeniu bułeczki można polać lukrem, choć ja wolę je jeść sauté.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Do tego szklanka mleka i nie ma dla mnie lepszego śniadania 🙂