Mięsa

Gołąbki domowe jak u babci

Gołąbki domowe jak u babci

Soczyste, mięciutkie, polane kremowym sosem pomidorowym. Takie gołąbki domowe to smak mojego dzieciństwa. Babcia z kolei podawała gołąbki odsmażane na patelni, koniecznie na smalcu. Były równie pyszne a lekko przypieczona kapusta fajnie skwierczała pod zębami.

Obie wersje gołąbków uwielbiam, jednakże dziś prezentuję wam te klasyczne, tradycyjne gołąbki podane z sosem pomidorowym. Choć to pracochłonne danie, jest zdecydowanie warte zachodu.

Zobacz takżegołąbki bez zawijania w piekarniku.

(12 sztuk)

Składniki:

– główka średniej białej kapusty

– 500g mielonego mięsa wieprzowego lub mieszanego

– ¾ szklanki ryżu

– 2 cebule

– 1 jajko

– 2 łyżki smalcu lub oleju

– 2 łyżki stopionego boczku lub smalczyku (opcjonalnie)

– 2 ząbki czosnku

– 1 czubata łyżeczka majeranku

– 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

– ¼  łyżeczki mielonej ostrej papryki

– 2 liście laurowe

– 2 ziarenka ziela angielskiego

– 4 kulki pieprzu

– kostka rosołowa lub bulion domowy

–  sól, pieprz, maggi

Sos pomidorowy:

– wywar z gotownia gołąbków

– słoiczek koncentratu pomidorowego

– 2 łyżki mąki

– 3 łyżki gęstej śmietany 18%

– cukier do smaku

– szczypta czosnku granulowanego

– około 1 łyżeczki bazylii i oregano

– sól, pieprz

– świeży koper do posypania

Przepis na :gołąbki – Etapy przygotowania:

Zaczynamy do sparzenia kapusty: Kapustę umieścić w osolonym wrzątku na 5 minut, w międzyczasie przewrócić na drugą stornę, wyjąć na stolnicę; 1-2 liście powinny bez problemu odchodzić, odciąć od głąba każdy, ponownie włożyć kapustę na kolejne 5 minut i powtórzyć czynność, aż do momentu kiedy będziemy mieli kilkanaście liści. Kilka liści powinno zostać do wyłożenia garnka. Wodę z gotowania kapusty pozostawić – rozpuścić w niej kostkę rosołową i dodać liście, laurowe, ziele angielskie oraz kulki pieprzu.

Farsz do gołąbków: ryż gotować w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju na półtwardo przez 10 minut. Cebule pokroić w małą kostkę i zeszklić najepiej na smalcu lub ewentualnie na oleju. Dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze minutę.

Do miski włożyć mięso, dodać podsmażoną cebulę, ugotowany ryż, jajko i trochę stopionego boczku (nada farszowi głęboki smak). Doprawić do smaku przyprawami, wymieszać na jednolitą masę. Z każego liścia kapusty wyciąć nożem zgrubiałą część. Nakładać porcję farszu i zwijać ciasno jak krokiety.

Dno dużego garnka wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty, na nich układać gołąbki ciasno jeden przy drugim. Na dnie powinny znajdować się większe gołąbki, zaś u góry mniejsze.

Gołąbki zalać pozostałym z obgotowania kapusty bulionem, dusić na wolnym ogniu przez 60-70 minut, aż kapusta będzie miękka. Po ugotowaniu wyciągnąć gołąbki za pomocą łyżki cedzakowej na półmisek, a z pozostałego po ich gotowaniu wywaru przyrządzić sos.

Sos pomidorowy: Bulion zagotować. Dodać koncentrat i wymieszać. Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody, dodać śmietanę i nieco gorącego wywaru dla zahartowania. Następnie dodać do sosu, zamieszać i zagotować. Sos pomidorowy doprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem, bazylią, oregano i czosnkiem granulowanym. Posypać posiekanym lub suszonym koperkiem.

Gołąbki podawać z ziemniakami purée polane sosem pomidorowym. Swietnie też smakują odsmażone na smalcu.

Smacznego!

Helen G.

Gołąbki domowe jak u babci
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button