Potrawy mącznePrzekąskiWegetariańskie

Paszteciki ciasta francuskiego z pieczarkami

Paszteciki ciasta francuskiego z pieczarkami

Łatwy przepis na smaczną i szybką przekąskę na ciepło i na zimno. Pyszne, chrupiące paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami i serem żółtym sprawdzą się zarówno na codzień i na okazje szczególne. Goście je uwielbiają! Wiem co mówię 🙂 Dodatek zieleniny oraz serka mascarpone fajnie podkręca smak farszu – jest  mocno kremowy.

Zobacz takżepaszteciki z kapustą i grzybami.

(Dla 4-5 osób)

Składniki:

– 2 arkusze ciasta francuskiego (świeżego z lodówki)

Farsz pieczarkowy:

– 500g pieczarek

– około 200g tartego sera żółtego

– 1 cebula

– 1-2 ząbki czosnku

– 2 łyżki serka mascarpone

– około 1/2 łyżczeki mielonej gałki muszkatołowej

– garść świeżej posiekanej natki pietruszki albo koperku

– sól, pieprz

– maggi

Dodatkowo:

– 2 łyżki masła do podsmażenia cebuli i pieczarek

– 1 jajko roztrzepane z odrobiną mleka

– sezam, czarnuszka do posypania

Przepis na: Paszteciki z ciasta francuskiego pieczarkami – Etapy przygotowania:

Zaczynay od farszu pieczarkowego: cebulę obrać i pokroić w kostkę, pieczarki umyć i także pokroić w dość drobno, czosnek posiekać nożem. Najpierw zeszklić cebulę na maśle, następnie dodać pieczarki i smażyć aż puszczą wodę, posolić, posypać czarnym pieprzem, doprawić mieloną gałką muszkatołową i odrobiną maggi. Pieczarki odsączyć na sicie z wody. Dodać tarty żółty ser, posiekaną zieleninę i serek mascparpone – dokładnie wymieszać. Farsz pieczarkowy powinien mieć wyrazisty smak.

Arkusz ciasta francuskiego podzielić wzdłuż długiej krawędzi na pół – powstaną dwa długie kawałki. Na każdy kawałek nałożyć farsz pieczarkowy i zawinąć pod spód, zaś oba końce ciasta do środka. Każdy wałeczek pokroić na 2-3 centymentrowe kawałki. Tak samo postąpić z drugim arkuszem ciasta francuskiego.

Paszteciki z pieczarkami umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, wierzch posmarować rozbetłanym jajkiem z odrobiną mleka, posypać sezamem i czarnuszką. Paszteciki piec przez około 25 minut do zarumienienia w piekarniku nagrzanym do temperatury 180◦C. Paszteciki francuskie z pieczarkami dobrze nadają się do mrożenia lub odgrzewania w opiekaczu, piekarniku albo w mikrofali. Podawać z gorącym barszczykiem.

Smacznego!

Helen G.

Paszteciki ciasta francuskiego z pieczarkami
+ 3
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button