Paszteciki ciasta francuskiego z pieczarkami

Paszteciki ciasta francuskiego z pieczarkami
Łatwy przepis na smaczną i szybką przekąskę na ciepło i na zimno. Pyszne, chrupiące paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami i serem żółtym sprawdzą się zarówno na codzień i na okazje szczególne. Goście je uwielbiają! Wiem co mówię 🙂 Dodatek zieleniny oraz serka mascarpone fajnie podkręca smak farszu – jest mocno kremowy.
Zobacz także → paszteciki z kapustą i grzybami.
(Dla 4-5 osób)
Składniki:
– 2 arkusze ciasta francuskiego (świeżego z lodówki)
Farsz pieczarkowy:
– 500g pieczarek
– około 200g tartego sera żółtego
– 1 cebula
– 1-2 ząbki czosnku
– 2 łyżki serka mascarpone
– około 1/2 łyżczeki mielonej gałki muszkatołowej
– garść świeżej posiekanej natki pietruszki albo koperku
– sól, pieprz
– maggi
Dodatkowo:
– 2 łyżki masła do podsmażenia cebuli i pieczarek
– 1 jajko roztrzepane z odrobiną mleka
– sezam, czarnuszka do posypania
▌Przepis na: Paszteciki z ciasta francuskiego pieczarkami – Etapy przygotowania:
Zaczynay od farszu pieczarkowego: cebulę obrać i pokroić w kostkę, pieczarki umyć i także pokroić w dość drobno, czosnek posiekać nożem. Najpierw zeszklić cebulę na maśle, następnie dodać pieczarki i smażyć aż puszczą wodę, posolić, posypać czarnym pieprzem, doprawić mieloną gałką muszkatołową i odrobiną maggi. Pieczarki odsączyć na sicie z wody. Dodać tarty żółty ser, posiekaną zieleninę i serek mascparpone – dokładnie wymieszać. Farsz pieczarkowy powinien mieć wyrazisty smak.
Arkusz ciasta francuskiego podzielić wzdłuż długiej krawędzi na pół – powstaną dwa długie kawałki. Na każdy kawałek nałożyć farsz pieczarkowy i zawinąć pod spód, zaś oba końce ciasta do środka. Każdy wałeczek pokroić na 2-3 centymentrowe kawałki. Tak samo postąpić z drugim arkuszem ciasta francuskiego.
Paszteciki z pieczarkami umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, wierzch posmarować rozbetłanym jajkiem z odrobiną mleka, posypać sezamem i czarnuszką. Paszteciki piec przez około 25 minut do zarumienienia w piekarniku nagrzanym do temperatury 180◦C. Paszteciki francuskie z pieczarkami dobrze nadają się do mrożenia lub odgrzewania w opiekaczu, piekarniku albo w mikrofali. Podawać z gorącym barszczykiem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć