Szybki placek z jabłkami
Szybki placek z jabłkami
To najprostsza wersja jabłecznika. Szybki placek z jabłkami zrobicie w mig. Nie trzeba przy nim za wiele dumać. Ciasto jest wilgotne od jabłek, idealne do popołudniowej kawki. Pycha! Trochę mi się niestety jabłka pozapadały. Jednakże nie ma to wpływu na smak wypieku 🙂 Zachęcam do spróbowania 🙂
(tortownica o średnicy 24 cm)
Składniki:
– 5 jabłek (użyłam szarej renety)
– 20g stopionego masła (do polania jabłek)
– 120g miękkiego masła
– 1 op. cukru waniliowego (16 g)
– ¾ szklanki cukru
– 3 jajka
– 1 ¼ szklanki mąki tortowej
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– 4 łyżki mleka
– kilka kropli olejku cytrynowego
– cynamon do posypania jabłek
Dodatkowo:
– cukier puder do posypania ciasta
▌Jak zrobić szybki placek z jabłkami?
Jabłka umyć, obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Ponacinać wzdłuż nożem (ale nie do końca). Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Wbijać po jednym jajku i ubijać masę mikserem.
Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Dodać do masy w dwóch porcjach wraz z mlekiem i nadal ubijać. Dodać olejek cytrynowy do ciasta. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (najlepiej wyciąć okrąg), boki wówczas posmarować tłuszczem. Wyłożyć ciasto, wyrównać. Wyłożyć ciasno obok siebie jabłka. Polać je stopionym uprzednio masłem. Posypać cynamonem.
Ciasto z jabłkami piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C do suchego patyczka. Studzić na kratce. Szybki placek z jabłkami posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Swietny przepis, podobnie jak poprzedni, japonskie ciasto:)
Dziękuję Elisabeth za miłe słowa:) Ciasto japońskie piekłam ostatnio na Święta, wszystkim bardzo smakowało 🙂
Mniam, świetne :-).
Mniam! Takie fajne, proste, nieprzekombinowane ciasto 🙂
poste smaczne ciasto, to właśnie lubię:) cieszę się, że pomału zaczyna się sezon na ciasta z owocami:)
Uwielbiam takie placuszki, proste i smaczne 🙂