Owsianka z nasionami chia
Owsianka z nasionami chia
To dobry pomysł na smaczne i zdrowe śniadanie. O nasionach chia usłyszałam kiedyś od znajomej. Bardzo zachwalała ich prozdrowotne właściwości. Polecała dodawać je do owsianki, jogurtu czy musli. Postanowiłam sama się o tym przekonać. Owsianka z nasionami chia okazała się strzałem w dziesiątkę.
Dzięki dużej ilości błonnika znajdującego się zarówno w płatkach owsianych, jak i w nasionach chia, taki posiłek na długi czas zapewnia uczucie sytości. Czarne nasionka posiadają właściwości absorbujące wodę, nawet w proporcji 12:1. Mogą przez to okazać się w pomocne w odchudzaniu.
Nasiona chia przypominają mi trochę popularne u nas siemię lniane. Nie mają wyrazistego smaku ani zapachu. Dzięki dużej zawartości składników odżywczych, działają wzmacniająco na organizm zwiększając poziom energii. Spowalniają też wchłanianie węglowodanów oraz obniżają poziom cholesterolu we krwi. Myślę, że warto włączyć je do naszej diety 🙂
Nasiona chia zwane też szałwią hiszpańską (Salvia hispanica L.), to bogate źródło błonnika (25%), białka (20%) i tłuszczów (34%; w tym cennych kwasów omega-3 i omega-6) oraz przeciwutleniaczy. Zawiera również witaminy z grupy B (B1, B2, B3), witaminę E oraz wapń, cynk, mangan, fosfor, potas i magnez. Roślina uprawiana jest w Ameryce Południowej. Spożywana była już przez Azteków i Majów.
Zobacz także → owsianka z jabłkiem i orzechami.
(1 porcja)
Składniki:
– 5 łyżek płatków owsianych (użyłam górskich)
– 1 szklanka mleka
– 1 łyżka nasion chia
– ½ banana
– 1 kiwi
– garść orzechów (do wyboru: włoskie/ziemne/laskowe)
– 1 łyżeczka miodu
– szczypta cynamonu
– szczypta soli
▌Jak zrobić owsiankę z nasionami chia?
Płatki owsiane wraz z nasionami chia i szczyptą soli zalać mlekiem i gotować na wolnym ogniu przez kilka minut, aż spęcznieją. Przełożyć do miseczki udekorować plasterkami banana i kiwi. Posypać orzechami i szczyptą cynamonu. Posłodzić miodem. Owsiankę z nasionami chia spożywać ciepłą.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Zaciekawiłaś mnie tymi nasionami, siemię lniane znam ale o chia dotąd nie słyszałam. Chętnie je wypróbuję, skoro są takie zdrowe 🙂
Polecam kupić na próbę 🙂
Lubię te malutkie nasionka 😉
Bardzo często robię prawie identyczny przepis (bez cynanamonu). Wymiennie stosuję maliny i suszone śliwki. Przepyszne jedzonko! Chia dodaję również do jogurtu naturalnego z owocami 🙂
Nie wygląda to zbyt apetycznie, ale ja owsianek ogólnie nie lubię.
Też muszę w końcu je kupić i spróbować, bo wszyscy tak zachwalają.
Te nasionka mają moc 🙂
Dokładnie 🙂