Shoarma z kurczakiem
Shoarma z kurczakiem
W Polsce jest bardziej znana pod nazwą gyros czy kebab. Shoarma (szawarma) to popularna potrawa w kuchni arabskiej. Mięso wołowe, cielęce, drobiowe lub wołowo-baranie podaje się w postaci skrawków, okrawanych z pionowego rusztu w chlebku pita, bądź na talerzu z frytkami. Danie to ma wyrazisty smak za sprawą specjalnie skomponowanej mieszanki przypraw.
Dodatkiem do mięsa są sosy czosnkowy, majonezowy lub paprykowy z chili. Robiąc shoarmę z kurczakiem w warunkach domowych, kroję mięso w cienkie paski lub średnią kostkę. Podsmażam na dużym ogniu. Potrawa ta najlepiej smakuje mi na drugi dzień. Mięso jest wtedy jeszcze bardziej aromatyczne i przypieczone.
Jeśli nie dysponujecie gotową mieszanką przypraw, możecie wypróbować shoarmę z moją mieszanką przypraw. Można mieć wtedy prawdziwy kebab nie wychodząc w domu 🙂
(Dla 3-4 osób)
Składniki:
– 70 dag piersi z kurczaka
– 1 ząbek czosnku
– 3 łyżeczki przyprawy Shoarma
– 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
– 2 łyżki oleju
Sos czosnkowy:
– mały kubek jogurtu naturalnego (gęstego)
– 1-2 łyżeczki majonezu
– 2 ząbki czosnku
– odrobina soku z cytryny
– szczypta cukru (opcjonalnie)
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz
▌Jak zrobić shoarmę z kurczakiem?
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na nieduże paski lub w kostkę. Mięso wymieszać w misce z olejem, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, przyprawą do shoarmy i słodką papryką.
Dodać trochę soli (tylko niezbyt dużo, gdyż sól znajduję się przyprawie do shoarmy) oraz pieprz do smaku. Mięso wstawić na 1 godzinę lodówki, aby przeszło aromatem przypraw. Następnie smażyć na rozgrzanej patelni na rumiano.
Sos czosnkowy: wymieszać ze sobą w miseczce jogurt z łyżeczką majonezu, przeciśniętym ząbkiem czosnku. Dodać kilka kropli soku z cytryny, sól, pieprz oraz szczyptę cukru. Shoarmę z kurczaka podawać razem z frytkami, bądź pieczonymi ziemniakami (jak na zdjęciach), sosem czosnkowym oraz dowolną surówką.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Uwielbiam to danie! Jest naprawdę pyszne:) Z chęcią wypróbuję twój przepis.
Wygląda naprawdę super! Zjadłbym takie mięsko 🙂
Zachęcam do przygotowania samemu 🙂
Mniam 🙂 Musze spróbować ;D Ciągle myślałam że Shoarma to mięsko z kurczaka w jajecznicy 😛
Baaaardzo lubię 🙂
Uwielbiam kurczaka. W twoim wykonaniu wygląda przepysznie! Muszę spróbować twojego przepisu 😀
Mniaaam uwielbiam takiego gyroska w bułce ;p
Nieźle przypieczone. 🙂
Kusząco wygląda…
Też robię to danie co jakiś czas:)
Danie,które każdy przynajmniej raz w życiu jadł, ale gdy usłyszymy egotyczną nazwę „Shoarma”, to od razu lepiej smakuje… 🙂
Dokładnie 🙂
Zadam głupie pytanie, ale smażymy to na oleju czy na „suchej” patelni?
Żadne pytanie nie jest głupie:) Oczywiście na oleju lub innym tłuszczu.
Bardzo dziękuję za odpowiedź!