Ciasta i ciasteczkaPotrawy Świąteczne

Babka budyniowa ze śmietaną kremówką

Babka budyniowa ze śmietaną kremówką

Leciutka i wilgotna. Babka budyniowa ze śmietaną kremówką to zdecydowanie mój faworyt wśród babek. Upieczona na śmietanie, z dodatkiem budyniu waniliowego. To połączenie daje genialny efekt.

Babka budyniowa jest bardzo delikatna w smaku. Czuć wyraźny posmak budyniu. Natomiast dodatek śmietanki 30% lub 36% sprawia, że ciasto ma aksamitną konsystencję. Nie trzeba już dodać żadnego tłuszczu.

Zobacz także

babka piaskowa

babka marmurkowa.

(keksówka lub foremka do babki)

Składniki:

– 5 jaj

– 1 szklanka śmietany kremówki 30% lub 36% (250ml)

– 1 szklanka cukru

– 1⅓ szklanki mąki tortowej

– 2 budynie waniliowe bez cukru (po 40g)

– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

– 1 łyżka domowego cukru waniliowego

Dodatkowo:

– masło lub margaryna do wysmarowania foremki + bułka tarta

– cukier puder do posypania

Jak zrobić babkę budyniową ze śmietaną kremówką?

Mąkę wraz z budyniami i proszkiem do pieczenia przesiać przez sito do miski. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gładką, puszystą masę. Następnie wlać śmietanę kremówkę i nadal miksując, dodawać stopniowo przesianą mąkę z budyniami i proszkiem.

Miksować masę do uzyskania gładkiej masy. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do masy i dokładnie wymieszać przy pomocy drewnianej łyżki.

Piekarnik w funkcji „góra-dół” nagrzać do 170°C. Keksówkę lub foremkę do babki wysmarować margaryną lub masłem, obsypać bułką tartą. Masę wylać do foremki. Wyrównać. Babkę ze śmietaną piec około 45-50 minut w temperaturze 170°C do suchego patyczka. Po całkowitym ostudzeniu babkę budyniową oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Helen G.

Babka budyniowa ze śmietaną kremówką
+ 4
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

12 komentarzy

  1. Ładnie wygląda i ma na nie wielką ochotę tylko boję się że będzie zakalec 🙁 ja nie potrafię takich ciast robić 🙂

    1. Nie ma obaw. Babka to najprostsze ciasto. Należy piec ją do suchego patyczka, a po upieczeniu pozostawić w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na około 15 minut. Wówczas na pewno nie będzie zakalca 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button