Babka budyniowa ze śmietaną kremówką
Babka budyniowa ze śmietaną kremówką
Leciutka i wilgotna. Babka budyniowa ze śmietaną kremówką to zdecydowanie mój faworyt wśród babek. Upieczona na śmietanie, z dodatkiem budyniu waniliowego. To połączenie daje genialny efekt.
Babka budyniowa jest bardzo delikatna w smaku. Czuć wyraźny posmak budyniu. Natomiast dodatek śmietanki 30% lub 36% sprawia, że ciasto ma aksamitną konsystencję. Nie trzeba już dodać żadnego tłuszczu.
Zobacz także
(keksówka lub foremka do babki)
Składniki:
– 5 jaj
– 1 szklanka śmietany kremówki 30% lub 36% (250ml)
– 1 szklanka cukru
– 1⅓ szklanki mąki tortowej
– 2 budynie waniliowe bez cukru (po 40g)
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżka domowego cukru waniliowego
Dodatkowo:
– masło lub margaryna do wysmarowania foremki + bułka tarta
– cukier puder do posypania
▌Jak zrobić babkę budyniową ze śmietaną kremówką?
Mąkę wraz z budyniami i proszkiem do pieczenia przesiać przez sito do miski. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gładką, puszystą masę. Następnie wlać śmietanę kremówkę i nadal miksując, dodawać stopniowo przesianą mąkę z budyniami i proszkiem.
Miksować masę do uzyskania gładkiej masy. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do masy i dokładnie wymieszać przy pomocy drewnianej łyżki.
Piekarnik w funkcji „góra-dół” nagrzać do 170°C. Keksówkę lub foremkę do babki wysmarować margaryną lub masłem, obsypać bułką tartą. Masę wylać do foremki. Wyrównać. Babkę ze śmietaną piec około 45-50 minut w temperaturze 170°C do suchego patyczka. Po całkowitym ostudzeniu babkę budyniową oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Ładnie wygląda i ma na nie wielką ochotę tylko boję się że będzie zakalec 🙁 ja nie potrafię takich ciast robić 🙂
Nie ma obaw. Babka to najprostsze ciasto. Należy piec ją do suchego patyczka, a po upieczeniu pozostawić w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na około 15 minut. Wówczas na pewno nie będzie zakalca 🙂
Babki budyniowej jeszcze nie miałam okazji próbować 🙂 Wygląda przepysznie 🙂
Dziękuję i polecam, ma fajny smak 🙂
Wygląda bardzo apetycznie, takiej babki ze śmietaną jeszcze nie jadłam 🙂
Jest pyszna, warto spróbować upiec 🙂
Nigdy nie jadłam takiej babki 🙂
Bardzo polecam 🙂
Ale ona musi być pyszna!
Jest 🙂 Serdecznie polecam 🙂
Życzę pogodnych i rodzinnych Świąt 🙂
Wzajemnie 🙂