Biszkopt z pianką serową
Biszkopt z pianką serową
Przypomina ptasie mleczko. Biszkopt z pianką serową to leciutkie i bardzo szybkie ciasto. Jadłam je po raz pierwszy w pracy na urodzinach koleżanki. Placki puszystego biszkoptu są przełożone lekką masą serową z dodatkiem galaretek i śmietanki kremówki. Wierzch jest zaś pokryty startą czekoladą.
Ciasto biszkoptowe z pianką po prostu rozpływa się ustach;) Placek dobrze się kroi, wymaga jednak przechowywania w lodówce.
Podaję przepis na ciasto biszkoptowe z masą serową na średniej wielkości blaszkę. W przypadku gdybyście chcieli użyć dużej prostokątnej blachy o wymiarach około 21×32 cm, należy zwiększyć proporcje – czyli dać 6 jajek, 1 szklankę mąki tortowej i 1 szklankę cukru. Do masy natomiast trzeba użyć 300g śmietanki. Sera może pozostać tyle samo lub ewentualnie można dać nieco więcej np. 700g. Wtedy ciasto będzie wyższe.
Zobacz także
→ ciasto biszkoptowe z karmelem
→ ciasto Pijak.
(średniej wielkości blacha o wym. 21×25 cm lub tortownica)
Składniki:
Biszkopt:
– 5 jajek
– ¾ szklanki mąki tortowej
– ¾ szklanki cukru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
Masa/pianka serowa:
– 500g sera zmielonego np. Wieluń albo Jana (może być ser 3 – krotnie zmielony lub z wiaderka)
– 3 łyżki cukru pudru
– 1 łyżka cukru waniliowego
– 1 galaretka cytrynowa
– 1 galaretka pomarańczowa
– 250g śmietanki 30% lub 36%
Dodatkowo:
– starta czekolada do posypania
▌Jak zrobić ciasto z pianką serową?
Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie wbijać po jednym żółtku. Na koniec masę wymieszać z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia przy pomocy drewnianej łyżki. przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Biszkopt piec 20 minut w temperaturze 170ºC. Po upieczeniu i ostudzeniu przekroić na pół.
Masa serowa: Galaretki rozpuścić w 400 ml wrzątku. Pozostawić do ostudzenia i poczekać aż zaczną tężeć. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie dodać, ser wraz z tężejącą galaretką. Zmiksować.
Na placek biszkoptu wyłożyć połowę masy serowej, następnie drugi biszkopt i drugą część masy. Wierzch udekorować startą na małych oczkach czekoladą. Biszkopt z masą serową przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Delikatny i kremowy niczym chmurka 😉
Dokładnie 🙂
Ciasteczko wygląda pysznie 🙂
Dziękuję 😉
Smakowicie wygląda 🙂 Lubię ciasta z dodatkiem sera i często takie robię. Na pewno wypróbuję przepis 🙂
Dziękuję 🙂
Musi być pyszne:)
Bardzo polecam 😉 Ciasto wszystkim bardzo smakowało 🙂