Bułki razowe
Domowe wypieki są nie tylko smaczne ale też i bardzo zdrowe. Sami bowiem kontrolujemy skład chleba czy bułek. Dziś łatwy przepis na bułki razowe, uznawane za zdrowsze od tych klasycznych pszennych.
Im wyższy typ mąki, tym jest ona bogatsza w składniki odżywcze zawarte w zbożu, m in. w witaminy z grupy B, białko, tłuszcze, składniki mineralne (magnez, wapń, sód, potas, mangan, żelazo, fosfor, kobalt, miedź, cynk, chrom, bor, jod), aminokwasy oraz błonnik.
Bułki upiekłam z mąki żytniej razowej typ 2000 oraz pszennej razowej typ 2000. Bułki razowe w smaku są bardziej zwarte od tych pszennych i szybko sycą. Najsmaczniejsze są jedzone jeszcze tego samego dnia, jak to bułki.
Z tej proporcji wychodzi około 8 niedużych bułeczek. Możemy je wzbogacić o dodatek wybranych ziaren np. czarnuszki, nasion chia, siemienia lnianego czy słonecznika. Ja wybrałam wersję klasyczną z tzw. „przedziałkiem”.
Zobacz także
(około 8 bułeczek)
Składniki:
– 1,5 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000
– 1,5 szklanki mąki pszennej razowej typ 2000
– 30g świeżych drożdży lub 15g suchych (instant)
– 2 łyżki oliwy lub stopionego masła
– 1 ½ łyżeczki soli
– 1 łyżeczka płynnego miodu lub cukru
– 250 ml ciepłego mleka
▌Jak zrobić bułki razowe?
Jeśli używamy świeżych drożdży wpierw należy przygotować rozczyn. Do ciepłego mleka wkruszyć świeże drożdże, dodać 1 łyżeczkę miodu albo cukru oraz 2 łyżki mąki pszennej razowej. Wymieszać, przykryć spodkiem i odstawić do wyrośnięcia na 10-15 minut.
Następnie do większej miski wlać rozczyn, wsypać mąki przesiane przez sito, sól oraz 2 łyżki oleju albo stopionego masła. Zagnieść elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny (aż podwoi swoją objętość).
Ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej formułować okrągłe bułeczki. Zagłębieniem drewnianej łyżki zrobić w środku tzw. „przedziałek”. Bułki układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem. Piec przez ok.25 minut aż zbrązowieją. Studzić na kratce.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Ja kupuję wyłącznie razowe pieczywo, bo jest dużo zdrowsze od pszennego, pozbawionego praktycznie składników odżywczych 🙂
Uwielbiam domowe pieczywo 🙂 Bułki razowe wyszły Ci cudne 🙂
Dziękuję 🙂
Apetycznie się prezentują te twoje bułeczki:) Z chęcią wypróbuję przepis!
Osobiście bardzo lubię bułki razowe. Są według mnie smaczniejsze od tych nadmuchanych pszennych. Zapisuję przepis:) Pozdrawiam*
Wspaniałe bułeczki, jak z piekarni:)Muszę spróbować Twojego przepisu:)
Pierwszorzędne bułeczki:) Super Ci wyszły:)
A jaką przyjąć wagę mąki i pszennej i żytniej, bo szklanki są różne? 250 g czy mniej ?
Ja daję po prostu po 1,5 szklanki każdej z mąk, 1 szklanka mąki pszennej razowej to 145g, zaś żytniej razowej to 120g.