Chałka drożdżowa
Chałka drożdżowa
Z maślaną kruszonką. Pyszna domowa chałka drożdżowa zachwyci niejednego domownika! Uwielbiam ją czasem piec i jeść potem na kolację z masłem albo konfiturą, popijając filiżanką kakao. Klasyczna chałka zapleciona w warkocz z czterech wałków ciasta drożdżowego wcale nie jest trudna w upieczeniu jakby się mogło wydawać.
Ciasto drożdżowe wymaga jedynie czasu, ponieważ musi odpowiednio wyrosnąć. Jedyny kłopot może być początkowo z zawinięciem chałki. Wszystko jednak wyjaśniam wam w dalszej części przepisu, krok po kroku.
Chałka drożdżowa z kruszonką to smakowity deser. Można traktować jak zarówno typowe ciasto drożdżowe albo lekkie pieczywo. Jest mięciutka w środku. Chałkę zdecydowanie warto upiec na maśle, jak na margarynie. Będzie wtedy smaczniejsza.
Zobacz także → bułki na maślance.
Składniki:
– 3 szklanki mąki
– 2 żółtka
– ½ szklanki cukru
– 1 cukier waniliowy (16g)
– niepełna szklanka mleka
– 30 g drożdży lub 7-10g suchych
– 100g roztopionego masła
– 2 szczypty soli
Kruszonka:
– 2 łyżki mąki
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka cukru
– pozostałe białka do posmarowania wierzchu
▌Jak zrobić chałkę drożdżową?
Rozczyn: Mleko lekko zagrzać, by było letnio-ciepłe. Do wysokiego naczynia wlać ½ szklanki, wkruszyć drożdże, wsypać opakowanie cukru waniliowego oraz 1 łyżkę mąki. Wymieszać. Naczynie przykryć ściereczką i pozostawić na 10 minut, aż drożdże zaczną „pracować”. W między czasie masło roztopić w rondelku.
Mąkę przesiać przez sito. Wlać pozostałe mleko, wbić 2 żółtka (białka pozostawić, przydadzą się do kruszonki), dodać rozczyn drożdżowy, dwie szczypty soli oraz roztopione masło. Zagnieść ciasto drożdżowe. Ciasto zagniatać przez około 10 minut, aż stanie się elastyczne. W razie potrzeby delikatnie podsypywać mąką, lecz nie za dużo.
Ciasto pozostawić w misce, wierzch przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Powinno wyraźnie zwiększyć swoją objętość.
Kruszonka na chałkę: zimne masło wymieszać dłońmi z mąką i cukrem. Jeśli kruszonka będzie się kleić, można ją włożyć na 10 minut do zamrażalnika.
Ciasto po wyrośnięciu raz jeszcze chwilę wyrobić. Podzielić na 4 części, z każdej zrolować podłużny cienki wałeczek o długości około 40 cm. Wszystkie 4 wałki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Skleić u góry.
Jak zawinąć (zapleść) chałkę?
Zapleść warkocz przekładając najpierw pierwszy wałek za trzecim, a czwarty ułożyć za drugim wałkiem. Następnie skręcić drugi wałek z trzecim. Powtórzyć czynność przekładając znów pierwszy wałek za trzeci, zaś czwarty za drug, aż zaplecenia całej chałki.
Zaplecioną chałkę drożdżową przykryć ściereczką i pozostawić na 20 minut. Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Chałkę posmarować pozostałym białkiem i oficie posypać kruszonką. Piec na funkcji góra-dół w temperaturze 180ºC przez około 20 minut do wyraźnego zarumienienia.
Chałkę drożdżową podawać z masłem albo z konfiturami i filiżanką kakao. Chałkę przechowywać w worku foliowym, by nie schła.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Piękna chałka, dla mnie to smaki dzieciństwa, moja babcia piekła chałkę i jedliśmy ją z gorącym kakao 🙂
U mnie też kakao musi być obowiązkowo 🙂