Chleb domowy pszenno-żytni
Domowe pieczywo jest najpyszniejsze a jego upieczenie przynosi ogromną frajdę. Nie trzeba być wytrawnym piekarzem, aby upiec domowy chleb. Wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednie mąki: pszenną i żytnią oraz gotowy wysuszony zakwas żytni. Wszystkie niezbędne składniki dostaniemy w sklepie Naturalnie Zdrowe.
Dziś prezentuję sprawdzony przepis na chleb domowy pszenno-żytni. Jest on bardziej mięsisty i nie taki pusty, jak kupne bochenki. Swój bochenek upiekłam w keksówce. Możecie użyć innej foremki albo koszyka rozrostowego. Zakwasu żytniego należy zastosować w proporcji 5-20% w stosunku do ilości mąki. Zachęcam was gorąco do spróbowania mojego przepisu.
Zobacz także
(1 bochenek z keksówki)
Składniki:
– 400g mąki pszennej t750
– 150g mąki żytniej t720
– 3 łyżki wysuszonego zakwasu żytniego
– 400 ml ciepłej wody
– 1 łyżeczka suchych drożdży (ok.4 g)
– 1 łyżka stopionego masła lub oleju
– 1 łyżeczka soli
▌Jak upiec chleb domowy pszenno-żytni?
Wpierw zrobić zaczyn. W naczyniu wymieszać wodę wraz drożdżami i zakwasem, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 3,5 godziny. Mąki przesiać przez sito. Wsypać do dużej miski. Dodać zaczyn, sól i olej lub stopione masło. Wyrabiać ciasto dłońmi przez 10 minut. Powinno być klejące.
Keksówkę nasmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Włożyć ciasto i wyrównać. Posypać mąką. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, lekko spryskać wierzch wodą i przez pierwsze 10 minut piec w temperaturze 220°C (góra-dół), po czym zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec przez 40 minut, aż chleb będzie wyraźnie zarumieniony. Postukany powinien wydawać głuchy odgłos. Studzić na kratce.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
apetyczny 😉
Udany wypiek:) Nie próbowałem piec samemu chleba ale przyznam, że mnie kusi.
Oj! z chęcią bym wzięłą kromeczkę:-)
Ja czasem piekę domowy chleb ale głównie z mieszanek 🙂
Nie ma nic lepszego niż domowy chleb!
Zgadzam się 🙂
Noszę się z zamiarem upieczenia własnego chleba już od dłuższego czasu. Ciągle jednak brakuje czasu.
Mam aktywny zytni zakwas, jaka ilosc bedzie odpowiednia?
Zakwasu daje się 5-20% w stosunku do ilości mąki. Ja daję 3 łyżki na podaną ilość mąki.
Wspaniały przepis i chlebek. Polecam wszystkim miłośnikom domowych wypieków.
Dziękuję serdecznie 😉