PieczywoŚniadanie

Chleb domowy pszenno-żytni

Chleb domowy pszenno-żytni

Domowe pieczywo jest najpyszniejsze a jego upieczenie przynosi ogromną frajdę. Nie trzeba być wytrawnym piekarzem, aby upiec domowy chleb. Wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednie mąki: pszenną i żytnią oraz gotowy wysuszony zakwas żytni. Wszystkie niezbędne składniki dostaniemy w sklepie Naturalnie Zdrowe.

Dziś prezentuję sprawdzony przepis na chleb domowy pszenno-żytni. Jest on bardziej mięsisty i nie taki pusty, jak kupne bochenki. Swój bochenek upiekłam w keksówce. Możecie użyć innej foremki albo koszyka rozrostowego. Zakwasu żytniego należy zastosować w proporcji 5-20% w stosunku do ilości mąki. Zachęcam was gorąco do spróbowania mojego przepisu.

Zobacz także

chleb orkiszowy.

(1 bochenek z keksówki)

Składniki:

– 400g mąki pszennej t750

– 150g mąki żytniej t720

– 3 łyżki wysuszonego zakwasu żytniego

– 400 ml ciepłej wody

– 1 łyżeczka suchych drożdży (ok.4 g)

– 1 łyżka stopionego masła lub oleju

– 1 łyżeczka soli

Jak upiec chleb domowy pszenno-żytni?

Wpierw zrobić zaczyn. W naczyniu wymieszać wodę wraz drożdżami i zakwasem, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 3,5 godziny. Mąki przesiać przez sito. Wsypać do dużej miski. Dodać zaczyn, sól i olej lub stopione masło. Wyrabiać ciasto dłońmi przez 10 minut. Powinno być klejące.

Keksówkę nasmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Włożyć ciasto i wyrównać. Posypać mąką. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, lekko spryskać wierzch wodą i przez pierwsze 10 minut piec w temperaturze 220°C (góra-dół), po czym zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec przez 40 minut, aż chleb będzie wyraźnie zarumieniony. Postukany powinien wydawać głuchy odgłos. Studzić na kratce.

Smacznego!

Helen G.

Chleb domowy pszenno-żytni
+ 5
Galeria zdjęć

Helen G.

Gotowanie sprawia mi ogromną radość. Lubię poznawać nowe smaki i eksperymentować w kuchni. Na stronie znajdziesz proste i czytelne przepisy na domowe potrawy, także dla początkujących w kuchni oraz artykuły z zakresu zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszam:)

Podobne przepisy

11 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button