Chleb drwala


Zgodnie z obietnicą  przedstawiam Wam pierwszy chleb jak w życiu upiekłam, mianowicie chleb drwala z gotowej mieszanki. Opakowanie zawiera gotową mieszankę mąk, ziaren i drożdży na 500g wypieku. Wystarczy dodać wodę i ściśle przestrzegać zaleceń producenta, a satysfakcja gwarantowana.  Tak też się stało. Upiekłam pierwszy raz w życiu chleb i powiem Wam, że był to chyba najsmaczniejszy chleb, jaki w życiu jadłam. Z wypiekami ze sklepu czy nawet piekarni nie można go równać, gdyż jest po prostu lepszy, naturalny, poza tym włożyłam w niego serce:)  Chleb ma chrupiącą skórkę, jest mięciutki w środku, nie kruszy się i bez problemu się kroi. Na długo zachowuje świeżość.

Skład mieszanki na chleb drwala: mąka pszenna t750, mąka żytnia t720, mąka żytnia t2000, pestki słonecznika i dyni, siemię lniane, słód żytni, naturalny zakwas żytni, sól, drożdże instant.

Potrzebne składniki:
mieszanka na chleb drwala
– woda
– forma do wypieku (keksówka)

Przestawię Wam kolejne etapy pieczenia chleba, krok po kroku:

W opakowaniu znajdują się 3 torebki: mała, średnia i duża.

Zawartość średniej torebki (ziarna) należy wsypać do naczynia i zalać 310g ciepłej wody o temperaturze 30˚C na 2 godziny. Po 2 godzinach dodać zawartość małej torebki (drożdże) i dużej (mąki) i mieszać przez 20 minut (polecam wyrabiać ręką, bo ciasto się bardzo klei) – to jest mieszanie. Po 20 minutach mieszania należy odstawić ciasto z powrotem do naczynia, przykryć i pozostawić na 30 minut – to jest leżakowanie. Po 30 minutach leżakowania należy ukształtować ciasto i przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (polecam keksówkę), odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość (od 50-90 min. w zależności od temperatury pomieszczenia) – to jest garowanie. Po garowaniu należy włożyć ciasto do nagrzanego do 220˚C piekarnika i od razu spryskać wodą przez 5 sekund – to jest zaparowanie i wypiekać ciasto przez 3 minuty, następnie zmniejszyć temperaturę do 180˚C i piec jeszcze 30 minut (razem 33 minuty) – to jest wypiek.

Jeśli ktoś posiada wypiekacz do chleba to na opakowaniu jest również szczegółowa instrukcja.

Zachęcam do spróbowania upieczenia chleba w domowym zaciszu, bo:

1)    wiemy, co jemy (składniki nie zawierają konserwantów, składników „E” ulepszaczy ani GMO),
2)    radość i satysfakcja z upieczenia własnego chleba są ogromne,
3)    chleba jest naprawdę smaczny, warto poświęcić chwilę czasu na jego upieczenie,
4)    jak podaje producent – satysfakcja gwarantowana – zgadzam się z tym twierdzeniem w 100%.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

chleb-drwala7chleb-drwala4chleb-drwala2
loading...
loading...
Poprzedni Upiecz swój własny chleb z chlebnazdrowie.pl
Nastepny Ciasto biszkoptowe z kremem, orzeszkami ziemnymi i masą kajmakową

3 komentarze

  1. Justyna Bąk
    4 lipca 2013
    Odpowiedz

    świetny pomysł:)

  2. Antoni Kot
    9 lipca 2013
    Odpowiedz

    Super! Kupimy na chleb i pizze :)

  3. Tomek
    4 stycznia 2015
    Odpowiedz

    Smutne. Pieczenie z takiej mieszanki ma tyle wspólnego z pieczeniem chleba co zagotowanie wody i zalanie zupki instant. Mocno wątpię w zakwas znajdujący się w składzie. Chleb na zakwasie przygotowuje się co najmniej 24 godziny.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *