Chleb drwala


Chleb drwala

Ma chrupiącą skórkę, nie kruszy się i bez problemu się kroi. Chleb drwala jest moim pierwszym chlebem, jaki w życiu upiekłam. Wyszedł smaczny i mięciutki. Chleb upiekłam z gotowej mieszanki. Wystarczy dodać wodę i ściśle przestrzegać zaleceń producenta, a satysfakcja gwarantowana. Chleb drwala na długo też zachowuje świeżość.

Skład mieszanki na chleb drwala: mąka pszenna t750, mąka żytnia t720, mąka żytnia t2000, pestki słonecznika i dyni, siemię lniane, słód żytni, naturalny zakwas żytni, sól, drożdże instant.

Potrzebne składniki:
mieszanka na chleb drwala
– woda
– forma do wypieku (keksówka)

Jak upiec chleb drwala?

W opakowaniu znajdują się 3 torebki: mała, średnia i duża. Zawartość średniej torebki (ziarna) należy wsypać do naczynia i zalać 310g ciepłej wody o temperaturze 30˚C na 2 godziny. Po 2 godzinach dodać zawartość małej torebki (drożdże) i dużej (mąki) i mieszać przez 20 minut (polecam wyrabiać ręką, bo ciasto się bardzo klei). Po 20 minutach mieszania należy odstawić ciasto z powrotem do naczynia, przykryć i pozostawić na 30 minut.  Po 30 minutach leżakowania należy ukształtować ciasto i przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (polecam keksówkę), odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość (od 50-90 min., w zależności od temperatury pomieszczenia). Po garowaniu należy włożyć ciasto do nagrzanego do 220˚C piekarnika i od razu spryskać wodą i wypiekać przez 3 minuty. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180˚C i piec jeszcze 30 minut (razem 33 minuty). Chleb drwala studzić na kratce.

Jeśli ktoś posiada wypiekacz do chleba to na opakowaniu jest również szczegółowa instrukcja.

Zachęcam do spróbowania upieczenia chleba w domowym zaciszu, bo:

1) wiemy, co jemy (składniki nie zawierają konserwantów, składników „E” ulepszaczy ani GMO),
2) radość i satysfakcja z upieczenia własnego chleba są ogromne,
3) chleba jest naprawdę smaczny, warto poświęcić chwilę czasu na jego upieczenie,
4) jak podaje producent – satysfakcja gwarantowana, zgadzam się z tym twierdzeniem w 100%.

Smacznego!

Helen G.


Galeria zdjęć

chleb-drwala7chleb-drwala4chleb-drwala2
loading...
Poprzedni Upiecz swój własny chleb z Naturalnie Zdrowe
Nastepny Chleb alpejski

3 komentarze

  1. Justyna Bąk
    4 lipca 2013
    Odpowiedz

    świetny pomysł:)

  2. Antoni Kot
    9 lipca 2013
    Odpowiedz

    Super! Kupimy na chleb i pizze :)

  3. Tomek
    4 stycznia 2015
    Odpowiedz

    Smutne. Pieczenie z takiej mieszanki ma tyle wspólnego z pieczeniem chleba co zagotowanie wody i zalanie zupki instant. Mocno wątpię w zakwas znajdujący się w składzie. Chleb na zakwasie przygotowuje się co najmniej 24 godziny.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *