Chleb orkiszowy
Delikatny w smaku o lekko żółtym miąższu. Mój domowy chleb orkiszowy wzbogaciłam ziarnami sezamu i nasionami chia. Nie ma to jak domowe pieczywo bez zbędnych spulchniaczy czy konserwantów!
Orkisz zwany też jęczmieniem dwurzędowym, jest starą odmianą pszenicy znaną w starożytności. To zboże bogate w witaminy (z grupy B, PP) i minerały (żelazo, wapń, cynk). Orkisz zawiera również błonnik oraz kwas krzemowy.
Warto spożywać produkty orkiszowe, czy to pieczywo, kasza, płatki, otręby czy też kawę zbożową orkiszową z uwagi na jego prozdrowotne właściwości. Orkisz wzmacnia organizm, korzystnie wpływa na pracę układu krążenia, a także przeciwdziała spadkom energii.
Za sprawą dodatku miodu, chleb jest lekko słodkawy. Sam przepis jest prosty. Trzeba tylko poczekać na wyrośnięcie ciasta.
Zobacz także
(1 bochenek z keksówki o wym.21×10 cm)
Składniki:
– 400g mąki orkiszowej jasnej t700
– pół saszetki suszonych drożdży (3,5g)
– 1 łyżeczka soli
– ½ łyżeczki miodu
– 300 ml ciepłej wody
– 1 łyżka oliwy z oliwek (używałam oleju słonecznikowego)
– nasiona sezamu i nasiona chia do posypania
– odrobina mleka do posmarowania wierzchu chleba
▌Jak zrobić chleb orkiszowy?
Mąkę wsypać do miski, dodać drożdże i sól. W środku zrobić dołek wlać olej, ciepłą wodę oraz miód. Wyrabiać ciasto rękami przez 10 minut. Nie należy przejmować się tym, że jest klejące, takie ma być. Następnie przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Nagrzać piekarnik do 200°C (góra-dół). Przed wstawieniem posmarować mlekiem i posypać obficie sezamem i nasionami chia. Piec około 40-50 minut, aż skórka chleb stanie się złota. W razie gdyby wierzch zbyt mocno się rumienił, przykryć chleb pergaminem. Chleb orkiszowy studzić na kratce.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Chlebek wygląda wspaniale! Orkiszowy jest bardzo smaczny, czasem kupuję w piekarni 😉
Faktycznie łatwy przepis na chlebek, z chęcią go wypróbuję *)
Sama zrobiłaś chleb? Łał, dla mnie to dziwota 🙂
Tak, pieklam chlebek sama. Tez bys dala rade, przepis jest bardzo prosty 🙂
Aż mi się zachciało takiego chlebka na śniadanie 🙂
Jest naprawdę bardzo smaczny 🙂 Zachęcam do spróbowania mojego przepisu!
Świetnie wyrosły i puszysty :-).
Pyszny chlebek. Pięknie się prezentuje.