Chleb pasterski
Bardzo podoba mi się pieczenie chleba. To duża frajda i satysfakcja, że spożywam później swój własny wypiek, taki od serca. Dziś zapraszam was na chleb pasterski z gotowej mieszanki. Chleb można upiec w piekarniku, bądź w wypiekaczu, jeśli ktoś taki posiada. Dodam jeszcze, że pieczywo nie zawiera konserwantów, GMO ani składników „E”. Skusicie się?
Składniki:
– gotowa mieszanka na chleb pasterski (500g)
– pestki słonecznika i dyni do posypania
– woda
– foremka do pieczenia (u mnie keksówka)
Skład mieszanki: mąka pszenna t750, mąka żytnia t720, naturalny kwas pszeniczny, naturalny zakwas żytni, sól, drożdże instant.
▌Jak upiec chleb pasterski?
Zawartość obu torebek, dużej i małej wsypać do naczynia, wlać 330g wody w temp. 22˚C i mieszać przez 20 minut (ja z początku mieszam drewnianą łyżką, a potem wyrabiam ciasto rękami, bo bardzo się lepi). Ciasto odstawić na 30 minut pod przykryciem. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypać ziarnami i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość (50-90 minut w zależności od temperatury pomieszczenia).
Chleb wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 220˚C, od razu spryskać ciepłą wodą przez 5 sekund i wypiekać w tej temp. przez 3 minuty, po czym zmniejszyć temperaturę do 180˚C i piec przez kolejne 30 minut (razem 33 minuty). Chleb pasterski studzić na kratce.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Ile ziaren, pyycha 😉 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
pycha:)