Chłodnik z ogórków
Chłodnik z ogórków
Na jogurcie naturalnym, z dodatkiem rzodkiewki i dużej ilości kopru. Chłodnik z ogórków podaje się na zimno. To zupa idealna na letnie upalne dni, kiedy nie chce nam się gotować a chcemy zjeść lekki, smaczny i do tego zdrowy posiłek.
Chłodnik ogórkowy to zupą, którą przygotujecie dosłownie w kilka minut. Ja dodaję do zupy również rzodkiewkę, która nie tylko nadaje jej lekkiej ostrości ale też i ładnego akcentu kolorystycznego. Chłodnik z ogórkami jest bardzo łatwą potrawą. Wystarczy zetrzeć na tarce o grubych oczkach ogórki gruntowe wraz rzodkiewkami i czosnkiem, następnie wymieszać z jogurtem i drobno posiekanym koperkiem i doprawić do smaku.
Chłodnik ogórkowy polecam wam serwować z ugotowanym na twardo jajkiem, posypany posiekanym szczypiorkiem. Zupę też niektórzy jadają z dodatkiem ugotowanym młodych ziemniaków.
Zobacz także
→ zupa kapuśniak z młodej kapusty
(Dla 4 osób)
Składniki:
– 2 duże opakowania jogurtu naturalnego (po 400g)
– 4 średnie ogórki najlepiej gruntowe
– 4 rzodkiewki
– 3 łyżki posiekanego koperku
– 1-2 ząbki czosnku
– odrobina soku z cytryny
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– 4 jajka ugotowane ugotowane na twardo (1 jajko na osobę)
– szczypiorek do dekoracji
▌Jak zrobić chłodnik ogórkowy?
Ogórki bardzo dokładnie umyć, nie obierać, odciąć końce, następne zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rzodkiewki również zetrzeć na tarce. Połączyć z jogurtem w misce. Czosnek bardzo drobno posiekać nożem albo zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Chłodnik z ogórkami doprawić do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną soku z cytryny. Przed podaniem schłodzić w lodówce 1 godzinę. Chłodnik ogórkowy podawać ozdobiony posiekanym szczypiorkiem z dodatkiem ugotowanego jajka na twardo lub ewentualnie jako dodatek do ugotowanych młodych ziemniaków posypanych koperkiem.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Mniam! Przed nami podobno kolejna fala upałów, więc przepis jak znalazł 🙂
Pycha chłodnik, na upalną pogodę pasuje idealnie 🙂