Ciasteczka francuskie z jagodami
Ciasteczka francuskie z jagodami
Oto szybki deser w niespełna 20 minut! Jeśli chcecie na szybko przygotować smaczną przekąskę do kawy, a nie macie zbyt wiele czasu na pieczenie ciasta, to gorąco polecam wam ciasteczka francuskie jagodami. Choć mogą być też inne owoce sezonowe, jak truskawki, maliny, porzeczki, brzoskwinie czy morele:)
Ciasto francuskie zawsze mam pod ręką w lodówce, przynajmniej jedno opakowanie. Polecam to nie mrożone, tylko z lodówki (np. Biedronki albo Lidla). W zależności od ilości gości, można podwoić proporcje.
Zobacz także
(około 10 sztuk)
Składniki:
– 1 opakowanie ciasta francuskiego
– około ¾ szklanki jagód
– 5 łyżek cukru
– 1 jajko
▌Jak zrobić ciasteczka francuskie z jagodami?
Ciasto francuskie podzielić na 20 kwadratów. Nałożyć niecałą łyżeczkę cukru i 1-2 łyżeczki jagód, następnie zrobić 2 nacięcia nożem na drugim kwadracie przykryć i skleić ciastko. W razie sklejania ciasta, ręce oprószyć mąką.
Ciastka posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec 15 minut w temperaturze 200˚C do zarumienienia. Ciasteczka francuskie z jagodami przechowywać w plastikowym pudełku, by nie wyschły.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Ślicznie wyglądają!
Ubóstwiam ciasto francuskie, a tu jeszcze w takim towarzystwie jagódek:) Bomba!
pozdrawiam
pycha, na piknik świetne
Szybko i smacznie. To uwielbiam! 🙂
po prostu uwielbiam te ciasteczka 🙂
w cieście francuskim lubię wszystkie słodko-ostre nadzienia… a u Ciebie bogato nadziane jagódki….super!!
Te ciasteczka, to strzał w dziesiątkę! że tez na to nie wpadłam :))) super
Pozdrawiam!
To będzie kolejne odsłona wykorzystania ciasta francuskiego jaką wykorzystam 🙂 pysznie
pysznie, na pewno wykorzystam 🙂
Przepysznie wyglądają, zamierzam je dziś zrobić z Pani przepisu :-),mam nadzieję że również będą tak wyglądać, Pani przepis skusił mnie na tyle swoją łatwością że postanowiłam kupić i zrobić pierwszy raz coś na cieście francuskim :-). Dziękuję
Życzę w takim razie udanych wypieków i smacznego! 🙂
Dziękuję,na pewno dam znać jak wyszło,będę robić z Córcią :-). Tylko mam jedno pytanie, bo mam tylko mrożone jagody, mogą być ?? I czy muszą być zamrożone gdy będę je nakładać czy rozmrożone ?? Dziękuję
Chyba lepiej wpierw rozmrozić jagody.
Bardzo dziękuję za przepis i za odwiedzenie mojego bloga,ja też dorastałam w czasach Spice Girls :-). A co do ciasteczek, to chyba niektóre kwadraciki wycięłam lekko za duże, bo ładniej wyglądają te mniejsze i mogłam dodać do środka trochę więcej cukru,na drugi raz też bardziej wytnę te otworki,bo niektóre się nie otwarły,a u Ciebie wygląda to super,ale ogólnie wyszły cudowne i na pewno zrobię jeszcze nie raz, zaraz pobuszuję jakie masz jeszcze przepisy :-), ciekawa stronka, fajnie że trafiłam. Pozdrawiam
Aha, a propo, nie rozmrażałam jagódek, stwierdziłam że rozmrożone będą taką ciapą i chyba dobrze zrobiłam :-), dzięki za radę.
Sama nie byłam pewna czy rozmrażać, dobrze wiedzieć na przyszłość 🙂 Cukru oczywiście można dać więcej, wedle uznania 🙂
Cieszę się, że ciasteczka ci wyszły:)Praktyka czyni mistrza, więc następnym razem wyjdą Ci idealne z większymi otworkami:)