Ciasto biszkoptowe z karmelem
Ciasto biszkoptowe z karmelem
Delikatny biszkopt, krem śmietanowy, solone orzeszki ziemne, masa kajmakowa i polewa tworzą niebanalne połączenie. Ciasto biszkoptowe z karmelem jest jak dla mnie rewelacyjne. Po prostu rozpływa się w ustach! Przygotowanie ciasta nie zajmie wam zbyt wiele czasu.
Ciasto biszkoptowe z karmelem i orzechami w smaku przypomina mi trochę ciasto snikers, z tą różnicą iż tamten jest na bazie ciasta miodowego oraz zamiast kremu śmietanowego zawiera krem budyniowy. Z racji iż ciasto biszkoptowe z kremem jest dość słodkie, na polewę polecam użyć gorzkiej czekolady zamiast mlecznej. Serdecznie polecam wam również inne rewelacyjne ciasto na bazie biszkoptu – ciasto Pijak.
(średniej wielkości blacha o wym. 21x25cm)
Składniki:
Biszkopt:
– 4 jajka
– ¾ szklanki mąki tortowej
– ¾ szklanki cukru (można dać mniej np. ½ szklanki)
– szczypta soli
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem śmietanowy:
– 250ml śmietanki kremówki 30%
– 250g serka mascarpone
– 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
– puszka masy kajmakowej (krówkowej)
– ok.150 g orzeszków ziemnych solonych
Polewa:
– ⅓ tabliczki czekolady (najlepiej gorzkiej, bo ciasto jest słodkie)
– kilka łyżek mleka
▌Jak zrobić ciasto biszkoptowe z karmelem?
Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka ubić z cukrem na puszystą pianę. Do ubitych żółtek dodać przesianą mąkę i proszek – miksować na średnich obrotach. Po chwili dodać ubite białka i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wlać do kwadratowej blaszki o wym. 21×25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 170˚C przez ok. 20 minut. Ostudzić, następnie przekroić biszkopt na pół.
Krem: Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie dodawać porcjami serek mascarpone.
Masę kajmakową pogotować około 20 minut otwartą w rondelku z wodą, by trochę się rozpuściła. Orzeszki ziemne posiekać nożem. Jedną warstwę biszkoptu posmarować około ⅓ masy kajmakowej, następnie wyłożyć krem śmietanowy i przykryć drugim plackiem biszkoptu. Wierzch ciasta posmarować pozostałą częścią masy kajmakowej i posypać obficie orzeszkami.
Polewa: w rondelku rozpuścić czekoladę i dodać nieco mleka, by powstała lekko płynna masa. Polewać ciasto przy pomocy widelca, robiąc kleksy. Ciasto biszkoptowe z karmelem przed podaniem schłodzić kilka godzin w lodówce.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
wygląda przepysznie:)
wygląda świetnie:)
Pyszne ciasto 🙂 Bardzo lubię 🙂
Wyglada bardzo smacznie 😉
bardzo lubię takie ciacha:)
Wygląda pysznie 🙂
Dziękuję 🙂
Aaa, już widzę 🙂