Ciasto cynamonowo-jabłkowe
Ciasto cynamonowo-jabłkowe
Piekę je zawszę wtedy, kiedy nie mam ochoty na wyszukane wypieki. Jabłka, cynamon, orzechy, kakao – dla mnie to wspaniałe połączenie smaków. Można jeszcze dodać rodzynki. Ciasto cynamonowo-jabłkowe jest cudownie wilgotne, szybkie w przygotowaniu i zawsze się udaje. Może z pozoru jest zwyczajne ale w prostocie przecież tkwi piękno:)
(średniej wielkości blacha o wym. ok. 21×25 cm lub tortownica)
Składniki:
– 5 jajek
– 3-4 jabłka
– 2 szklanki mąki
– 1 szklanka oleju
– 1 szklanka cukru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 płaska łyżeczka sody
– 1- 1,5 łyżeczki cynamonu
– 10 dag drobno posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
– 1/2 szklanki rodzynek (opcjonalnie)
– 1 łyżka kakao
– kilka kropel esencji waniliowej
Polewa:
– 3 łyżki masła
– 3 łyżki kakao
– 3 łyżki cukru pudru
– 3-4 łyżki mleka
▌Jak zrobić ciasto cynamonowo-jabłkowe?
Żółtka ubić z cukrem. Białka ubić osobno na sztywno ze szczyptą soli. Połączyć ze sobą. Dodać olej. Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i kakao przesiać przez sito. Dodać do masy i dokładnie wymieszać mikserem. Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec dodać do masy posiekane orzechy. Wylać ciasto do foremki średniej wielkości, wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 ˚C przez ok. 45 minut, do suchego patyczka. Przygotować polewę rozpuszczając składniki w rondelku na niedużym ogniu. Gorącą polewą posmarować ciasto.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
Wspaniałe, proste i przyjemne. Przepyszne, gdy je upiekłam ciasto znikło w kilka godzin 😀
Cieszę się,że ciasto smakowało:)
o koleżanko zgłodniałam srodze;D
Polecam Ci to ciasto, jest proste i bardzo smaczne:)
Pysznie się prezentuje 🙂 Mniam…
Dziękuję. Serdecznie polecam ci to ciasto 🙂 Jest naprawdę smaczne i do tego proste 🙂
Z pewnością świetnie smakuje 😉
Ciasto jest naprawdę pyszne i łatwe, polecam 🙂