Ciasto kostka alpejska
Ciasto kostka alpejska
Należy do wypieków z gatunku bardzo słodkich. Ciasto kostka alpejska składa się z biszkoptu kakaowego przełożonego kremem kajmakowo-bezowym i masą śmietanową. Wierzch jest natomiast posypany startą gorzką czekoladą. Zmniejszyłam ilość bez. W niektórych przepisach widziałam nawet 40 dag – to dla mnie zbyt dużo. Słodkość bez i masy kajmakowej równoważy masa śmietanowa.
(blacha o wym. 25×36 cm)
Składniki:
Biszkopt:
– 3 jajka
– 2 czubate łyżki mąki
– 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
– 1/3 szklanki cukru
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 3 łyżki kakao
Krem kajmakowo-bezowy:
– 180 g masła
– puszka masy kajmakowej
– 20-30 dag bez (dałam 27 dag i krem był bardzo słodki)
Masa śmietanowa:
– 500 ml kremówki 36%
– 1 łyżka cukru pudru
– 2,5 łyżeczki żelatyny
– kilka kropli esencji waniliowej
Dodatkowo:
– ½ tabliczki startej na tarce gorzkiej czekolady lub kakao
▌Jak zrobić ciasto kostka alpejska?
Biszkopt: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier dalej ubijać, następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać przesiane mąki, proszek i kakao. Delikatnie zamieszać drewnianą łyżką. Wylać do blachy o wym. 25×36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175˚C i piec około 20-25 minut.
Krem kajmakowo-bezowy: Miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać po łyżce masy kajmakowej i miksować. Na koniec dodać pokruszone bezy wymieszać.
Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i pozostawić do ostygnięcia. Dobrze schłodzoną w lodówce śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier i esencję waniliową. Chwilę jeszcze ubijać. Na koniec wlać żelatynę i zamieszać.
Na upieczony ostudzony biszkopt wyłożyć krem kajmakowo-bezowy, na to masę śmietanową. Wierzch posypać startą na tarce o dużych oczkach gorzką czekoladę lub posypać kakao. Ciasto kostka alpejska schłodzić przed podaniem kilka godzin w lodówce.
Smacznego!
Helen G.
Galeria zdjęć
pieknie wygląda
Jutro próba, ciekawe czy wyjdzie takie ładne…
Ciacho wygląda niebywale apetycznie:-)
Też mam zamiar zrobić to ciasto:) Twoje zdjęcia dodatkowo mnie zachęcają 🙂
moje ukochane ciacho<3
Urocze!!!!
Baaardzo apetyczne:)! Pozdrawiam!
ale smacznie wygląda 🙂
jest rewelacyjne.
Uwielbiam kostkę alpejską z dolce caffe!
Twoje wygląda bardzo podobnie:) Chętnie wypróbuję Twój przepis, wierzę że wyjdzie smakowicie:)
Mam nadzieję, że Ci posmakuje:)
świetne
Pycha,muszę spróbować upiec:-)
wreszcie zrobiłam to ciasto 🙂 bardzo smaczne
Bardzo pyszne ciasto a słodkie……do kawki pyszne,polecam.
pyszne polecam!
I przez przypadek to ciasteczko mi się
wyświetliło 🙂 oszaleje chyba 🙂 🙂
Uwielbiam Twojego bloga 🙂
To miłe, naprawdę 😉